Почетак > Дани књиге > Дан матерњег језика 2014. год.

Дан матерњег језика 2014. год.

      ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА У НАШОЈ ШКОЛИ

  Настанак и очување језика

Како ученике упознати са значајем језика и писма него окренути се прошлости, настанку и животу језика кроз векове, лепотама, страдању и завештању које нам је оставио Стефан Немања.

„Народ који изгуби своје речи престаје бити народ. Земље и државе не освајају се само мачевима него и језицима. Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио.“

Закон о језику и писму

     Закон треба познавати и бавити се њиме одмалена, јер и он јасно говори о језику и писму једног народа.

Језик и писмо

          Члан 10.

     У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава.

     Матерњи језик је језик који људско биће прво научи најчешће приликом одрастања у породици те је матерњи језик најобичније језик његових родитеља или скрбника. Матерњих језика може бити више од једног, ако је реч о двојезичној или вишејезичној породици. 

Важно је знати када се и због чега почео обележавати Дан матерњег језика у свету!

   .   УНЕСКО је 1999. г. прогласио 21. фебруар за Међународни дан матерњег језика, а Генерална скупштина Уједињених нација то је потврдила својом резолуцијом. Дана 21. фебруара 1952. г. полиција и војска Источног Пакистана (сада Бангладеша) убиле су неколико бангладешких студената у Даки јер су протестовали што њихов језик није проглашен званичним језиком.

    У знак сећања на жртве овог протеста у Даки подигнут је Споменик мученицима  који је постао симбол Дана матерњег језика. Неколико пута је рушен, и након тога  добио је своју коначну верзију – четири рама који представљају четири настрадала  студента и дупли рам који представља њихове мајке и земљу. 

Прича је започета, наравно, Причом о језику коју је написала ученица седмог разреда Јована Лалић.

ПРИЧА О ЈЕЗИКУ

У мрачној шуми, на крају града развијало се нешто. Полако али сигурно. Сада је достигло пуну моћ и бори се за опстанак.

То није чудовиште, није ни коров. Налик је на сјајну лоптицу. Она шаље своју моћ свима нама и помаже нам. Помоћу ње се споразумевамо. Али то не знамо да ценимо. Заборављамо је. Њена блистава боја више не сија и није тако величанствена. Ускоро ће бити црна попут угља. Нико је се неће сећати. Желимо да усвојимо другу, бољу. Али шта ће нам? Ова је ипак само наша, посебна, другачија од свих, јединствена. Повређује ју непоштовање. Њене пријатељице се хвале како живе срећан живот и како непрестано расту док она чучи и посматра свет из прикрајка. Свакога дана је све мања и једнога дана од ње неће остати ништа. Ни сећања, ни успомене. Остаће само зрно прашине које ће однети негде неки благи поветарац. То семе ће можда опет порасти, негде далеко одавде где ће људи знати да га цене.

Наш језик је попут ове лоптице, попут сунца. Морамо га чувати да не нестане. Чувајте наше благо, наше семе, нашу дику и понос.

Јов Поред наведених садржаја са којима су ученици упознати, у  нашој школи организоване су радионице за разредну и предметну наставу. Циљ радионице био је да се деци освести и приближи сам појам матерњег језика, њихов однос према матерњем језику, да истраже колико га чувају и осмисле начин за очување чистоте матерњег језика. Радионице су обухватале низ вежби у којима су деца радо учествовала и њихови продукти нашли су се на изложбеном паноу испред библиотеке.

Ову акцију подржале су све учитељице наше школе и сви наставници српског језика. Искуства  деце, учитеља и наставника су веома позитивна, а појавила се и жеља да се ова акција настави као начин неговања и очувања матерњег језика.
Садржаје радионица и  продукте настале у току ове акције можете погледати у прилозима.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements
Категорије:Дани књиге
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: