Почетак > II разред > Гуливерова путовања

Гуливерова путовања

Гуливерова путовања: Џонатан Свифт

Лагуна, Београд, 2010.

Гуливер одлази у потрагу за пустоловинама и налази земљу о каквој није ни сањао. А сигурно никада није ни срео људе попут становника Лилипута. Међутим, ни становници Лилипута никада нису срели човека налик Гуливеру…

 Зашто се Гуливеру чинило да је стигао у град играчака? ЗАДАТАК:

Како је изгледао први сусрет Гуливера и Лилипутанаца? Опиши тај сусрет.
Шта је необично цар одлучио после сусрета са Гуливером?
Како је Гуливер успео да се ослободи и шета слободно Лилипут земљом?
Између кога је избио рат? Зашто? Како би ти решио-ла овај сукоб?
Зашто је Гуливер био у опасности? Кога би ти позвао да помогне Гуливеру?
Како и који план би ти смислио-ла да си се нашао у сличној ситуацији (заробљен и далеко од родне куће)?
 
Advertisements
Категорије:II разред
 1. Tомановић Теодора
  21. фебруара 2014. у 21:00

  Човек по имену Гуливер на свом путовању доживео је бродолом.Брод којим је пловио разбио се о стене за време јаке олује.Гуливера су морске струје донеле до непознатог копна,где је он изашао из воде и срушио се на обалу.На обали је чврсто заспао.Када се пробудио нашао се у чуду.Лежао је,није могао да се мрдне зато штоје био везан за земљу.Могао је само гледати увис.Осетио је како по њему пузи нешто лагано,пењући се од ногу до главе.Били су то сићушни људи ,почели су да одапињу стреле које су као игле Гуливера боцкале по кожи.Гуливер је од изненађења тако гласно крикнуо да су сви од страха попадали са њега и разбежали се.Некако је успео да им објасни да је гладан и жедан.Наслонили су на њега лествице,дали су му храну и бурад вина.Гуливер је све брзо појео и попио.Гуливер није знао да су му ставили некакво омамљујуће средство у вино и поново је заспао.
  Мало по мало Гуливер је упознао земљу у коју је доспео,људе,језик,обичаје,цара,начин живота…После сусрета са Гуливером цар је размишљао шта да ради.Одлучио је да пита своје сараднике да га убију пре него што буде касно.Гуливер није појео човечуљке који су га гађали стрелама,цар је био одушевљен и одлучио је да задрже Гуливера.Гуливер је имао све што му је било потребно,али и даље су га држали у храму као затвореника.
  Гуливер је замолио цара да га ослободи,након што му је Гуливер предао свој пиштољ и мач.Цар га је ослободио после свакодневног Гуливеровог преклињања.
  У Лилипуту постоје две групе људи.Трамесканци носе високе потпетице,а Сламксанци ниске.Међу њима влада огорчено непријатељство,а и једни и други желе власт.Неки Сламексанци су побегли на оближње острво Блефеску,а Лилипутанци су са њима у рату.За то су крива јаја. Ломили су их на дебљем крају,принц је тада посекао прст и његов отац је донео закон да нико више не сме да разбија јаја на дебелом крају и да се јаја увек једу прво од тањег краја.Многи нису прихватили тај закон,па су побегли на Блефеску.Од тада су у рату Блефесканци и Лилипутанци.Овај и сличне овом сукобу решила бих разговором са зараћеним странама.
  Гуливер је био у опасности зато што га царев саветник Флимнап није волео и желео је да га убију.Ја бих позвала Лилипутанског секретара да помогне Гуливеру,зато што га је и раније упозоравао и саветовао.
  Да сам у ситуацији у којој се нашао Гуливер ја бих помирила зараћене стране и покушала да ширим пријатељство на све стране.Након тога покушала бих са својим најбољим пријатељем да пронађем пут до своје родне куће.

  • 22. фебруара 2014. у 20:23

   Одлично Теодора, врло лепо и детаљно си одговорила на сва питања. Лепо си и размишљала шта би ти урадила да се нађеш у сличној ситуацији. Твој труд, упорност и рад је за сваку похвалу. Настави и даље да се трудиш.

 2. Nenad Rodić
  19. маја 2014. у 12:30

  Када је Гуливер доживео бродолом јер је путовао бродом нашао се на копну и срушио на обали. Спавајући човечуљци по имену Лилипутанци су га везали нитима и кочићима за земљу јер су га се плашили. Када је Гуливер кренуо да се помера они су се уплашили још више и кренули су да се гађају стрелицама које су биле сићушне али болне. Када је Гуливер гласно крикнуо Лилипутанци су се разбежали. Једва је Гуливер успео да им каже да га се не плаше и да је гладан и жедан. Лилипутанци су му дали хране, воде и на крају вина. У вину је било омамљујуће средство за успављивање. Док је спавао Лилипутанци су га пребацили на кола која су за њега направили и поново га везали.
  Већина је била за то да се Гуливер убије док је цар био на страни мањине да се Гуливер поштеди. Када је цар чуо да Гуливер није појео човечуљке иако су га они напали није више хтео ни да чује за Гуливерову смрт али га није ни ослободио.
  Гуливер је преклињао цара за слободу и цар је на крају попустио и ослободио га.
  У Лилипуту непријатељи су били Странка високих потпетица и Странка ниских потпетица. Цар је био на страни ниских потпетица а његов син престолонаследник на страни високих потпетица. За рат су била крива јаја. Углавном због тога што су их љуштили тако што су их разбијали на дебљем крајуа када је принц због тога посекао прст цар је донео закон да се јаја љуште на тањем крају што многи нису прихватили па су отишли на Блефеску која је тим Лилипутанцима пружила уточиште и од тада су Блефесканци и Лилипутанци у рату.
  Мислим да су пре него што су донели закон требали да разговарају, изнесу своје разлоге и договоре се.
  Гуливер је био у опасности јер је царев саветник Флимнп био против њега и предлагао да га убију.Можда би му једино хтео и могао помоћи секретар.
  Када бих се нашао заробљен и далеко од куће коме могу да помогнем ја бих помогао али на све начине бих покушавао да се што пре вратим кући.

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: