Почетак > I разред > Приче о принчевима и принцезама

Приче о принчевима и принцезама

Кристофер Росон, Приче о принчевима и принцезама, Лагуна, Београд, 2007.

price_o_princevima_i_princezama-kristofer_roson_s - CopyСигурно сте некад пожелели да будете попут принчева и принцеза. Али шта ако је твој принц најтрапавији на свету, или ако је принц из снова смрдљив? Ове приче говоре баш о таквим принчевима. У књизи се налазе четири бајке: Трапави принц, Принцеза која није хтела да се уда, Принцеза и свињар и Смрдљиви принц. Кад прочиташ књигу одговори на задатке по избору.

1. Да ли волиш  да читаш бајке? Зашто?

2. Која бајка ти се највише допала? Због чега? Образложи свој избор. Да ли се слажеш са поступцима ликова из бајке? Има ли ту пример да је добро награђено, а зло кажњено?

3. Уколико волиш да црташ, нацртај корице за бајку из ове књиге, позивницу за свадбу, рекламу за шампон за смрдљивог принца или нешто друго што се сетиш. Донеси цртеж у библиотеку.

Advertisements
Категорије:I разред
 1. Aлекса Лукић
  23. марта 2014. у 20:00

  Волим да читам бајке зато што могу нешто да научим и зато што су занимљиве. У књизи “ Приче о принчевима и принцезама “ највише ми се допала бајка “ Принцеза и свињар“. Ова бајка ми се свидела јер је сиромашни принц Лука освојио богату принцезу Сару. Лука је направио звечку док је радио код Саре у Палати као свињар, која је имала чаробни звук и подсећала га је на његовог славуја којег је поклонио принцези Сари. Сара је желела звечку и морала је да пољуби Луку сто пута. Док је Сара љубила Луку, краљ је то видео и отерао их је обоје из Палате.
  Слажем се са Лукиним поступком што је хтео да освоји Сару, али није у реду да Лука направи звечку и да тражи за њу сто пољубаца. Не слажем се са Сариним поступком што није хтела да пољуби Луку јер је он свињар, али је на крају пристала само да би добила звечку. Лука је добро награђен зато што је освојио Сару, али су обоје истерани из Палате. Краљ је кажњен зато што је остао без ћерке.

  • 25. марта 2014. у 11:22

   Одлично Алекса. Шта мислиш чија је казна страшнија и зашто?

   • Aлекса Лукић
    26. марта 2014. у 20:25

    Лукина и Сарина казна ми је страшнија, јер је Лука остао без посла и неће имати од чега да живи, а Сара неће имати оца и живот какав је имала у Палати.

    • 22. маја 2014. у 10:39

     Алекса, твој одговор је паметан, али потруди се да мало боље образложиш своје одговоре.

 2. Милица Попадић
  8. априла 2014. у 18:20

  Волим да читам бајке зато што некад нешто научим. Највише ми се допала бајка „Принцеза и свињар“. Ова бајка ми се свидела јер је сиромашан принц лука освојио богату принцезу Сару. Направио је звечку док је радио код принцезе Саре као свињар. Сара је желела звечку и морала је да пољуби Луку сто пута. Док је Сара љубила Луку, краљ је то видео и отерао их обоје. Слажем се са Лукиним поступком што је хтео да освоји Сару, али није у реду да Лука направи звечку и да тражи за њу сто пољубаца. Не слажем се са Сариним поступком што није хтела да пољуби Луку јер је он свињар. Лука је добро награђен зато што је освојио Сару. Краљ је кажњен зато што је остао без ћерке.

  • 13. априла 2014. у 22:22

   А шта је са Саром? Како се она осећа?

 3. Anja Babic
  9. априла 2014. у 19:39

  1.Волим да читам бајке зато што оне имају увек срећан крај.
  2.Највише ми се допала бајка ,,Трапави принц,,.Смејала сам се док сам је читала,јер принцу није ништа ишло од руке.Принцези се јако свидео трапави принц,али не и њеном тати.Хтео је да се докаже ,али све што би урадио било је наопако.Слажем се са краљем ,јер он није желео да му се ћерка уда за таквог принца ,него за неког храброг ,учтивог.Својом трапавошћу је на крају успео,спасао је принцезу.Чуо је врисак,нагнуо се кроз прозор и срушио саксију отмичару на главу.Тако је добио руку своје принцезе и живео срећно и трапаво до краја живота.

  • 22. маја 2014. у 10:36

   Ања, јако ми је драго што према свакој прочитаној књизи имаш став и осећања која одмах и истакнеш. Тачно се зна шта те је насмејало, над чим сис ес замислила, шта оправдаваш, са чим се не слажеш. Постајешђ један од мојих омиљених читалаца. 🙂

 4. Алекса Карановић
  12. априла 2014. у 20:14

  Волим да читам бајке, због тога што из бајки може свашта да се научи. Највише ми се допала бајка „Трапави принц“. Допало ми се то што је Урош био трапав и стално се саплитао и губио. Урош је био неспретан и смешан зато се принцеза заљубила у њега. Краљ није био баш задовољан Урошем и тражио је да Урош докаже своје вештине. Али он није био баш добар у томе. На крају му је трапавост ипак помогла да спаси принцезу.Зло је кажњено а добро награђено тако што је Урош добио принцезу,а неваљалац који је желео да је украде добио саксију у главу.

 5. 13. априла 2014. у 22:23

  Шта си научио од Уроша?

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: