Почетак > II разред > Принцеза која је волела шале и подвале

Принцеза која је волела шале и подвале

Силвија Ронкаља, Елена Темпорин; Принцеза која је волела шале и подвале, Креативни центар, Београд, 2008.

.delfi_princeza_koja_je_volela_sale_i_podvale_silvija_ronkaljaЖивот једне принцезе може да буде веома досадан. Тако бар мисли принцеза Ребека. Да би се мало разонодила измишљала је разне шале и подвале. Њеном оцу краљу се то није допало и да би је научио лепим манирима, шаље је у манастир. На путу је принцезу отео страшни разбојник Четири Шамарчине. Живот у његовој пећини је потпуно другачији од оног у дворцу.

1. Зашто је принцеза толико волела да се подсмева и смишља подвале? Шта је  желела  и како је то остваривала?

2.Учио-ла  си да у бајкама добро побеђује зло. Пронађи примере за то у овој бајци. Шта је то лепо и добро што си научио-ла из ове бајке?

3.Сигурно си чуо-ла израз неслана шала. Шта то значи? Постоје још неки изрази као на пример-шалу на страну.Објасни значење  и сети се још неких примера.

 

 

Advertisements
Категорије:II разред
 1. 29. јануара 2014. у 20:53

  Њој је било досадно и једнолично у животу принцезе,ништа јој није недостајало па је смишљала разне шале и подвале да би унела мало живости у своје дане.То је управо и желела а остваривала је смишљањем на хиљаде шала и подвала да се подсмева.Принцеза је својом лукавошћу и довитљивошћу учинила добро и успела да донесе реп од вука и шешир од вештице,и тим добрим чином је скинула зло које је вештица Највештица нанела принцу претворивши га у мајмуна.И мајмун Марципан је чинио добра дела док је помагао Ребеки у наређењима Четири Шамарчине.Неслана шала је када наша шала може да угрози или повреди оног на чији је рачун,а шалу на страну значи да треба да се уозбиљимо.Из ове бајке сам научила да не треба да се подсмевамо и подваљујемо другима.

 2. Tомановић Теодора
  16. фебруара 2014. у 22:36

  Једна принцеза по имену Ребека живела је у краљевству.У краљевству су је већ сви познавали као Бека Керефека.Тако су је звали зато што је волела шале и подвале.Принцеза је смишљала разне шале и подвале јер јој је живот био досадан и да би унела мало живости у своје дане.Њено понашање се није свидело њеним родитељима.Оцу краљу је кришом заменила круну стакленом куглом са две златне рибице.Када је краљ требао да стави круну на главу ставио је стаклену куглу са две златне рибице,а сви поданици на тргу су се смејали.Због свих шала и подвала краљ је одлучио да је пошаље у строг манастир да би се научила лепим манирима.
  Принцеза је избегла одлазак у манастир тако што се сакрила у шуму.Принцеза је својом лукавошћу учинила добро и успела да донесе реп од вука и шешир од вештице,и тим добрим чином је скинула зло које је вештица Највештица нанела принцу претворивши га у мајмуна.И мајмун Марципан је чинио добра дела док је помагао Ребеки у наређењима која је постављао Четири Шамарчине.
  Из ове књуге сам научила да не треба претеривати са шалама , а поготово не са таквима које могу повредити друге.Научила сам да знање увак може да нам помогне.
  Неслана шала значи када наша шала може да угрози или повреди оног на чији је рачун упућена,а шалу на страну значи да треба да престанемо да се шалимо и да се уозбиљимо.

 3. Урош Јатић
  19. априла 2014. у 18:58

  Принцеза је волела да смишља шале и подвале да би јој живот био занимљивији.Принцезина жеља је била баш то да јој буде што занимљивије па је стално смишљала шале и подвале и тако се другима подсмевала.Ребека је са својим шалама и подвалама успела да надмудри вештицу и да је убеди да одсече вукодлаку реп и успела је да јој узме шешир и на тај начин је помогла мајмуну Марципану да опет постане принц.Из ове бајке сам научио да се треба шалити,али не треба претеривати.Израз неслана шала значи да смо претерали и можда увредили неког,а шалу на страну значи да одмах треба да се уозбиљимо.

 4. Милован Велемир
  13. маја 2014. у 19:23

  Принцеза је волела шале и подвале зато што јој је било досадно у животу и хтела је тако да се забавља. Желела је да се смеје тако што ће друге плашити идоводити их у непријатну ситуацију.
  Пошто се њене подвале нису свиделе краљу, он је наредио да се принцеза пошаље у манастир да би се научила лепом понашању. Принцези се то није свидело и она је, поново уз помоћ подвале са баченом подсукњом у језеро, побегла у шуму. У шуми је принцеза Ребека, пошто је отео Четири Шамарчине сналажљивошћу победила Нај Вештицу. Са том победом је ослободила принца.Из бајке сам научио да са шалама и подвалама не треба претеривати.
  Шалу на страну значи да је дошло време да се уозбиљим.

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: