Почетак > I разред > Дванаест разиграних принцеза

Дванаест разиграних принцеза

Браћа Грим. Дванаест разиграних принцеза Лагуна, Београд, 2010.

dvanaest_razigranih_princeza-braca_grim_s - Copy По причи браће Грим,Ема Хелброу је приредила ову бајку, а Ана Лураски ју је илустровала. Отац ових принцеза је највише мрзео кад се неко забавља, а његове ћерке су обожавале плес и игру. Сваку ноћ су се искрадале и одлазиле на плес. Он се због тога јако љутио.

задатак

1.Краљ је одлучио да првом  који открије куда то ноћу одлазе принцезе да руку принцезе и краљевство. Зашто је задатак био веома тежак?

2.Шта би се догодило да се није појавио чаробњак Ралф и пас Вртиреп? Замисли другачији крај приче. Уведи нове ликове по свом избору и машти.

Advertisements
Категорије:I разред
 1. Tомановић Теодора
  21. марта 2014. у 16:01

  Задатак је био веома тежак зато што су принцезе биле мудре и смислиле начин како да успавају принчеве.То су радиле тако што су им давале топли какао,након чега би се они успавали.Исто су покушале да ураде и са чаробњаком Ралфом.Ралф је знао њихову намеру,па је топли какао сипао свом псу Вртирепу.
  Да се није појавио чаробњак Ралф и пас Вртиреп краљ никада не би открио тајну принцеза.
  Другачији крај приче изгледао би овако:
  Једног дана дошао је принц по имену Александар.Краљ му је рекао да мора открити тајну принцеза или ће бити протеран из земље.Принц се трудио и из дана у дан их је пратио.Принцезе су га много заволеле и он је наставио да иде са њима на плес.Принц Александар и принцезе су се договорили да одају краљу њихову тајну.То су и учинили.Краљ је то и прихватио зато што је видео тугу у очима принцеза када им је рекао да више нема плесања и весеља.Принц Александар је од краља затражио руку најмлађе принцезе Ливије.Краљ је то одобрио и од тада су сви били срећни и задовољни до краја живота.

 2. Aлекса Лукић
  6. априла 2014. у 11:48

  1.Задатак је био веома тежак зато што су принцезе биле мудре и паметне. Свако ко је дошао да открије где принцезе иду ноћу добио би од принцеза напитак који би их успавао. Принцезе су имале тајни тунел испод тепиха који их је водио кроз земљу, па су ишле кроз шуму, а принчеви су их чекали у чамцима и пребацивали на другу старану обале на бал. Задатак је био тежак и зато што је краљ рекао ко не открије где принцезе иду ноћу, њему ће одрубити главу.
  2. Краљ је позвао младића Марконија да открије куда иду принцезе ноћу. Маркони је са собом увек носио мало маче. Он је био буцмаст па напитак који су му принцезе дале га није успавао него га је ошамутио. Маркони је тако ошамућен ударао о зидове, оклизнуо се на тепих, упао у тунел и заглавио се. Краљ је чуо мјаукање маце и дошао је до Марконија. Краљ је пружио Марконију руку, али је Маркони био тежи и повукао је краља за собом. У то време је почео земљотрес, земља је попустила и тунел се затрпао. Кревет из собе се заглавио на улазу у тунел па Маркони и краљ нису могли изаћи. Принцезе су остале на балу са својим причевима и играле сваки дан без страха да се морају вратити назад у дворац.

  • 13. априла 2014. у 22:28

   Размисли још једном да ли је задатак био тежак због краљеве претње?

 3. Anja Babic
  13. априла 2014. у 13:36

  Било је тешко открити куда принцезе иду ноћу,зато што су оне биле мудре.Сваког принца су послужиле са топлим какаом од ког би они заспали и не би успели да виде куда оне иду ноћу.Једино је успео Ралф,јер је био паметан и мудар.Био је чаробњак па је могао да буде невидљив.
  Нови лик би била краљица .Она исто јако воли да плеше.Краљ се и даље бунио.Јако је волео краљицу и због ње је одлучио да и он заволи плес.Његове ћерке су га сваки дан училе да плеше.На крају је откључао врата балске дворане и рекао да сви могу да плешу.Краљица је била пресрећна што је видела колико је краљ воли.Плесали су заједно до краја живота.

 4. 13. априла 2014. у 21:52

  Бајковит и леп крај.

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: