Почетак > VI разред > Избирачица

Избирачица

delfi_izbiracica_kosta_trifkovicТрифковић, Коста:“Избирачица“,

ЈРЈ, Београд, 2009. (или неко друго издање)

Сигурно сте често одлазили у Нови Сад и шетали његовим лепим улицама. Многи везују чика Јову Змаја за Нови Сад јер једна од најлепших улица у граду носи управо његово име. На крају те улице налази се и његов споменик. Међутим, постоји још један Новосађанин који је задужио како своје суграђане, тако и све нас који долазимо са ових простора и који сматрамо да је српска књижевност наша књижевност.

Реч је о Кости Трифковићу, писцу који је живео свега тридесет и две године, али је то било довољно да постане стални члан наших читанки, да његова дела буду и данас на репертоарима у позоришту, да буде и даље актуелан. Коста Трифковић је рођен у Новом Саду 1843.г., ау умро 1875.г. такође у Новом Саду. Школовао се поред Новог Сада и у Винковцима и Пешти. Напустио је био на једно време гимназију да би остварио своју давнашњу жељу и био-морнар. Али, након путовања ипак је завршио  правну академију.

Био је значајан у културном и књижевном животу своје средине, био је потпредседник Матице српске. Иако је писао и прозу, најпознатији је по својим комедијама: „Француско-пруски рат“, „Избирачица“, „Љубавно писмо“…

Пред нама је комедија „Избирачица“ у којој упознајемо једну девојку по имену Малчика. Она потиче из једне градске породице. То је једна размажена и намћораста девојка која на крају треба да схвати шта доноси такво понашање. Надам се да сте се слатко насмејали и схватили поруку ове комедије.

Ова представа се приказује и данас у Народном позоришту у Београду. Поставила сам вам линк на којем се можете информисати о представи и да прочитате шта о представи и делу каже редитељ ове представе.

Избирачица

Питања за дискусију:

1. Комедије приказују мане обичног човека. Та мана је често преувеличана (тврдичлук, лењост, хвалисавост…). Заплет настаје када неки други лик комедије жели да супротстави нечему што представља лик са маном. Свака комедија тежи да буде поучна и да гледаоци или читаоци преиспитају себе у вези са манама којима се бави комедија. Комедија увек има срећан завршетак. Постоје три врсте комедија:

а) комедија карактера– у њој се приказује лик који је носилац неке мане (лењивац, тврдица, уображени болесник…);

б) комедија нарави – у њој се приказује изопачено понашање неког друштва, мане неког времена (похлепа, улизивање, лажни патриотизам…);

в) комедија ситуације– приказује неку забуну која покреће низ комичних дешавања (замена личности и разни други неспоразуми…).

Шта мислите, којој врсти комедије припада „Избирачица“? Образложи свој одговор у виду конкретних доказа.

2. Шта значи пословица „сваки пробирач наиђе на отирач“? Објасни на примеру из ове драме.

3. Наведи комични детаљ који ти је био најсмешнији.

4. Данас се доста прича о попустљивом васпитању. Шта мислиш о томе? Какав модел васпитања би данашњи родитељи требали да примењују?

5. Шта је, по твом мишљењу, најважније у односима између људи?

6. Шта мислиш ко је за већу осуду, Малчика или њени родитељи? Објасни.

Категорије:VI разред
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: