Почетак > Помоћ у читању и разумевању > Како написати успешан састав

Како написати успешан састав

Осим граматичких и правописних грешака за које временом углавном научимо како да их избегнемо, врло је битно да избегнемо СТИЛСКЕ грешке. Оне су и најнеопипљивије грешке јер, сама реч каже, зависе од вашег стила, али и од  стила оног који чита или исправља ваш састав. Неко воли да пише досадне описе, неко живе дијалоге, него да уопштава и размишља… Ипак, постоји неколико услова доброг стила и успелог састава без обзира на то каква је тема.

 • Први услов је искреност, ненамештеност, чак и када измишљамо. У противном састав ће деловати бледо и неуверљиво, позерски.
 • Врло је битно писати конкретно, у јасним сликама и кад су теме „филозофске“. Ни највећи писци немају шта ново рећи о свету и животу, али имају небројено много начина, прича преко којих ће то поручити. Испричајте једноставну, конкретну причу, дајте слику тако да вам укус поруке остане на уснама након читања, а не да цео састав обрћете једно те исто. Не поштује ли се ово правило, понављаћете се, фразирати, изгубити у речима, уопштавањима, нејасноћама, недореченостима.
 • Једноставност је одлика и највећих писаца, а камоли основаца. Оно подразумева кратке реченице, без одуговлачења и претераног улепшавања. Нећете промашити ако пишете природно, као што говорите. При томе мислимо на ред речи, дужину реченице, не и на избор речи.
 • У свакодневном опхођењу, речник је оптерећен жаргон-изразима и туђицама. У саставу их треба избегавати, осим ако не служе за осликавање лика. Речи треба бирати, не китити. Дакле, нећете погрешити ако бирате књижевне изразе, домаће речи, неуобичајене, архаичне…
 • Пре писања морате имати визију шта тачно хоћете да кажете и план, у глави или написан, излагања, да не бисте свој састав разводнили, удаљили се од теме.
 • Никад не почињите реченицу са „ја“ и, уопште, избегавајте личне заменице. Оне се подразумевају из глагола.
 • Трудите се да вам ниједна реченица не почиње истом речју, на пример речима „када …“,“онда…“
 • Увод и закључак не би требало да буди формални, на пр. Сада ћу вам испричати … у уводу. Одмах крените са причом у уводу, а у закључку није нужно закључивати по моделу: Ја мислим
 • Закључак може да будеизненађујући, нагао, духовит; једна кратка реченица, чак једна реч, питање … Немојте увек шаблонски, на силу, писати закључке. Једноставно,  завршите причу, прекините је.
 • Не служите се поштапалицама и речима за истицање: заиста, међутим, наравно, такође…
 • Ако је нарација (причање) у питању, не одуговлачите радњу наводећи сваки поступак, нпр: Устао сам … Пришао сам вратима. Отворио сам врата. Брзо пређите преко небитних ствари и поступака да би што пре дошли до суштине.
 • Уместо неуправног говора користите дијалог, то оживљава радњу. Ипак, никад не користите дијалог за обичне разговоре: Добар дан, како си? Хвала, добро, а ти? Користите дијалог само кад је разговор занимљив и узбудљив.

Један савет је, ипак, најважнији и делотворнији: ЧИТАЈТЕ! Читајте обавезну лектиру, необавезну, све што вам саветују, и ваша ће се култура и писаног и усменог изражавања побољшати, речник обогатити идеје надоћи, машта повећати, хтели ви то или не.

79

Advertisements
 1. Нема коментара.
 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: