Почетак > VIII разред > Чарапе краља Петра

Чарапе краља Петра

Милован Витезовић: Чарапе краља Петра

Погледајте инсерт из филма „У почетку беше реч“:

чарапеМилован Витезовић  је српски писац, професор и сценариста. Писао је песме, романе, есеје, критике, афоризме, филмска и тв сценарија. Објавио је више од четрдесет књига у преко сто педесет издања; заступљен је у преко педесет антологија српске и светске поезије, прозе, књижевности за децу, афоризама, фантастике и телевизијских драма.

Афоризми су му објављивани у низу европских новина, од хамбуршког Стерна, до московске Недеље, превођени и на грчки, румунски, хебрејски, шведски, италијански… Витезовић је један од ретких наших савременика, чија је књига била забрањена, па чак и спаљивана у свом првом издању; ради се о збирци афоризама Срце ме је откуцало. Његови сатирични текстови често су објављивани у Јежу. Аутор је бројних телевизијских драма и серија, текстова за позоришна извођења и филмских сценарија. Телевизијски филмови снимљени по његовим сценаријима приказивани су на европским телевизијама ОРФ и ЗДФ.

Добитник је бројних награда од којих су најзначајније: Змајеве дечије игре (1978. год.), Велике Базјашке повеље у Букурешту 2005. године, Кочићева награда (2005. год.) ־ Република Српска, Златно Гашино перо (2006. год.), награда Гласа јавности Меша Селимовић друго место (2000. год.).
Био је кандидат за Антологију најбољих светских сатиричара која је објављена у САД 2007. године.
У Новом Саду, јуна 2007. године, припала му је част да добије Змајев песнички штап и отвори Змајеве дечије игре, највећи фестивал дечијег стваралаштва у Европи.
Екранизација његовог романа Лајање на звезде освојила је престижну домаћу награду Златна новосадска арена и награду фестивала у Херцег Новом.
Пред вама је књижевно дело пред којим ћете се сигурно разнежити и које ће вам понудити неке нове погледе на страшне и намргођене књишке војсковође. Како на слици делује краљ Петар са оним својим брцима! Строго и озбиљно. А народ га је звао „чика Пера“.

У делу „Чарапе краља Петра“  Милован Витезовић слика велику и драгу личност српског краља Петра Ослободиоца. Слика  његову бригу за српског војника у Првом светском рату  на његовом заједничком путу са страдалним народом.
Професор  Мирослав Егерић о овој књизи каже: „Чика Пера се ту види као истински народни краљ, домаћин и пријатељ, чија саживљеност са патњом ратника није ствар литерарне фикције, већ синтеза факта и симпатије, искуства и емоције писца који слуша и чује ритам историје свог народа.“

Јован Дучић о каже о краљу Петру: „Краљ Петар је последњи владар који је изгледао као из низа владара из династије Немањића, по ономе што је њему било најбитније: по побожности и херојству.“

Многи нису остали равнодушни према овој књизи. Сигурна сам и ви. Надам се да ћете бити расположени за дискусију о овој књизи и вашим утисцима.

Питања за дискусију:

1. Шта је на вас оставило најдубљи утисак и зашто?

2. Шта сте сазнали о Мирослављевом јеванђељу?

3. Како сте доживели Макрену?

4. Шта мислите о краљевој наредби да га сахране у вуненим чарапама? Образложи свој одговор.

5. Покушајте да направите једну песму о Макрени. Нека свако напише по једну строфу која би се смислом надовезивала на претходну.

6. Какав утисак је на вас оставио краљ Петар? Које особине га чине таквим какав јесте? Понаша ли се као краљ, предводник свог народа? Образложи одговор.

Категорије:VIII разред
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: