Почетак > VI разред > Откривање света – ИЗУМИ

Откривање света – ИЗУМИ

Филип Симон, Мари-Лор Буе: „Откривање света – ИЗУМИ“ 

Нови Сад, Змај, 2007.

...

OS-izumi_naslovna.

Одакле потичу ветрењаче? Где је и када откривен точак? Како је настало стакло? Ко је конструисао бензински мотор? Ко је био Џејмс Ват?

Прочитај књигу и размисли о томе који изуми су покренули свет.

.

.

 Погледај следећу презентацију Изуми .

Уради један од наведених задатака.

 1. Наведи изум који сматраш најважнијим и који је променио свет. Постави се у улогу проналазача који размишља о свом изуму много година или векова касније. Твој рад може бити хумористичан или озбиљан.
 2. Опиши један свој изум и објасни на који начин може да утиче на свет.
Категорије:VI разред
 1. Joвана Лалић
  27. јануара 2013. у 15:07

  Имам неке идеје које би могле да промене свет. По глави ми се стално мота једна слика, један мој, још неоткривен, изум. Ради се о турбореактиораномалном добављачу светлости, енергије и телефонске мреже. Пошто је то веома дугачак назив, одлучила сам да га скратим, да би га људи лакше запамтили, и дала сам му нови назив „абролор“. Он ће бити веома малих димензија. Абролор ће изгледати као прстен. Људи ће га носити свуда са собом и у случају неке опасности и невоље абролор ће сам позвати одређене особе које ће истог часа доћи и спасити човека. Као што сам већ рекла, абролор може да добавља светлост, што значи да ће после нестанка струје бити потребно само прикључити га за сијалицу и он ће је аутоматски упалити. Када сам мислила о енергији, нисам мислила на енергију ветрова, електричну, нити нешто слично. Мислила сам на људску енергију, ону која је потребна човеку да би стао на ноге, да би имао снаге за свакидашње обавезе. То је абролор,та чудесна справица, тај турбореактиораномални добављач светлости, енергије и телефонске мреже који ћу ја једном изумети и олакшати људима животе.

  • Слово
   9. фебруара 2013. у 08:07

   Занимљиво, Јована! У теби чучи нови Тесла.

 2. Јован Пошта
  29. јануара 2013. у 10:11

  Шећер
  Главни извори сировина за производњу шећера су шећерна трска (у тропским крајевима) и шећерна репа (у крајевима са умереном климом). Највише шећера у свету производе Бразил, Индија и Кина, док су у Европи најзначајнији произвођачи Француска, Немачка и Пољска.
  Какао
  Какао је сировина која се добија сушењем и млевењем делова биљке какаовац. Какао је први донео у Европу Кристифор Колумбо 1502. из Америке, одакле потиче. Тамо су домаћини од те биљке правили пиће, које се допадало шпанским колонизаторима.
  Млеко
  Млеко је најчешћи назив за течност беле боје која се користи у исхрани човека. Помоћу млека можемо добити разне друге производе као што су: крем, путер, јогурт , сладолед, сир, кајмак, сурутка итд.
  Ванила
  Ванила је заправо арома која се добија из махунастог плода биљке ванилија планифолиа из рода орхидеја. Ред ванила састоји се од око сто десет врста, од којих око петнаест даје ароматичне плодове. Најзначајнија је зачинска ванила, која потиче из Мексика и Средње Америке. Данас се највише гаји на Мадагаскару, Реиниону и другим острвима у Индијском океану.
  И коначно – Оно што добијамо мешањем наведених састојака…
  Њено височанство – Чоколада!

  http://prezi.com/3dvhkfa2ndju/presentation/?kw=view-3dvhkfa2ndju&rc=ref-28845615

 3. Слово
  9. фебруара 2013. у 08:08

  Да, да, за многе је ово највећи изум. Прези је занимљив, само штета што овај не прихвата ћирилично писмо.

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: