Почетак > III разред > Са децом око света

Са децом око света

Татјана Родић: „Са децом око света“

Београд, Креативни центар, 2003.

.

Са децомВолите ли да путујете? Замишљате ли себе на другом крају света, са Јапанцима, Индијцима,Французима, Мексиканцима… Учите њихов језик, обучени у њихову ношњу, путујете на камилама, слоновима, вуку вас ирваси, обилазите најпознатије грађевине света… Верујем да бисте волели да упознате различите народе, њихову културу и обичаје. Сви знате да су главна обележја једне земље, грб, застава и химна. Али поред тога сваки народ има свој језик, писмо, народну ношњу, обичаје, игре, песме, јела, грађевине, по којима је јединствен у свету. Ако вас такве ствари интересују и желите да сазнате како се живи у различитим крајевима света, колико су народи у својој култури и традиције различити и занимљиви, препоручујем вам да прочитате ову књигу. Надам се да ћете уживати у откривању лепота и занимљивости двадесет две различите земље света. Када прочитате ову књигу, знаћете много више о народима и земљама света, боље ћете разумети њихов начин живота и обичаје. Надам се да ћете више заволети своју земљу и свој народ и да ћете размишљати о томе како бисте своју земљу представили деци света. Ако волите да радите у групи или тиму, а заинтересовани сте за овакву врсту посла, да стварате кратке приче о свом народу и својој домовини, прочитајте задатке.

ЗАДАТАК:
Задатак можеш радити самостално, у пару, групи или тиму. Било би лепо да радите тимски , што значи да заједно, например група ученика из одељења, осмисли изглед и садржај приче о Србији, а затим да поделите послове:
1. Ко се добро сналази на рачунару нека прикупи потребне податке.
2. Ко лепо црта нека илуструје шта је потребно
3. Ко уме добро, јасно и детаљно да описује нека саставља кратке причице
4. Заједно одаберите садржај приче о својој земљи.
5. Нека вам приче о земљама које сте упознали послуже за пример.
Овај план може вам користити као смерница зарад. Можете га допуњавати и мењати уколико имате боље идеје.
– Застава Србије
– Кратак опис основних карактеристика земље
– Језик и писмо
– Карактеристична дечја песма коју певамо у Србији
– Игра карактеристична за нашу земљу
– Инструмент карактеристичан за Србију
– Национални специјалитет-јело
– Национални обичаји и празници по којима смо јединствени
– Најпознатије грађевине
– Знаменити Срби

Advertisements
Категорије:III разред
 1. Aleksa Mitru
  10. фебруара 2013. у 11:07

  – Boja Srpske zastave su crvena, pava i bela.
  -Na zastavi se nalazi grb Srbije
  – Srbija je kontinentalna zemlja koja se nalazi u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu.
  Glavni grad je Beograd.
  Srbija se graniči sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Republikom Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Bosnom.
  Srbija se sastoji od dve autonomne pokrajine: Vojvodini i Kosovo i Metohije.

  – Službeni jezik u Srbiji je srpski, pisan ćiriličnim pismom.

  – Najkarakteristična dečija pesma koju pevamo u Srbiji je «Vuče,Vuče bubo lenja»

  Neko pliva u Savi
  Neko pliva u Rumi
  Neko seta u travi
  A vuk zivi u sumi

  U skoli ga ne vide
  Nema ni maturu
  U muzeje ne ide
  Prezire kulturu

  Vuuuce vuuuce bubo leenjaa
  Staa ce reeci pokoleenjaa
  Vodio si zivot buuuraan
  Pa ostao nekultuuuuraaaan

  Usta su mu snazna
  Dusa mu je drumska
  Obecanja lazna
  A cud mu je sumska

  Kad je srecan lezi
  Kad je ljut on rezi
  Ka zverstvima tezi
  Kad ga vidis bezi

  Vuuuce vuuuce bubo leenjaa
  Staa ce reeci pokoleenjaa
  Vodio si zivot buuraan
  Pa ostao nekultuuraaaan.

  – Najkarakterističnija igra u Srbiji su kola, kao što su: Moravac, Užičko kolo, Čačak, Šumadijsko kolo…

  – Karakterističan instrument za Srbiju su frula i harmonika.

  – Nacionalni specijalitet Srbije je Leskovački roštilj, Sarma, gibanice…

  – Nacionalni običaji:

  Krsna slava: Крсна слава је српски православни обичај у коме се, уз посебне обреде и гозбу, прославља хришћански светитељ, заштитник породице која слави његов дан из црквеног календара. Најраспрострањеније српске славе су Св. Никола, Св. Јован, Митровдан, Ђурђевдан и Аранђеловдан…

  Božićni običaji: Божићни пост почиње 40 дана пре самог Божића. На Бадњи дан, рано изјутра, домаћин куће одлази по бадњак који се на Бадње вече, уноси у кућу. Бадњачка вечера је строго посна, а хлеб се не сече ножем него се ломи руком. Осим погаче умешене без квасца, једе се и риба, мед, вино и пасуљ пребранац, а ту су и ораси, јабуке, крушке, суве шљиве, урме, суво воће, бадем и лешници.

  Vaskršnji običaji: Васкршњи пост траје 40 дана, од чистог понедељка до Лазареве суботе. У току овог поста понедељком, уторком, средом, четвртком и петком пости се на води, а суботом и недељом пости на уљу.
  Васкршња јаја се фарбају на Велики петак, у дан када се, иначе, ништа друго не ради, Народ се међусобно поздравља речима: “Христос Васкрсе!” и “Ваистину Васкрсе!”. Лазарева субота (Врбица), пада у суботу уочи празника Цвети, који увек падају у шесту недељу Васкршњег поста. Посвећена је успомени на васкрсење Лазара, и на Христов улазак у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила. Ово је искључиво празник деце, која тада одлазе у цркву, а родитељи им купују звончиће везане на тробојку и стављају око врата.

  – Znamenite građevine Srbije su park Kalemegdan u Beogradu, Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu, tvrđava Golubac, grob Neznanom junaku na Avali, Spomenik peti tri u Kragujevcu, spomenik « Pobednik» u Beogradu, «Ćele kula» u Nišu…

  – Znameniti Srbi su:
  Stefan Nemanja
  Sveti Sava
  Car Dušan
  Marko Kraljević
  Vuk Stefanović Karadžić
  Petar Petrović Njegoš
  Mihajlo Pupin
  Nikola Tesla
  Nadežda Petrović
  Ivo Andrić
  Aleksandar I karađorđević
  Isidora Sekulić
  Jovan Jovanović Zmaj

  • 19. фебруара 2013. у 16:48

   Алекса,баш си се потрудио и твој рад је за похвалу. Претпостављам да си радио сам. Било би лепо да си пронашао другара који би илустровао поједине делове твог текста. Чуди ме што си писао ћирилицом и латиницом исти задатак. Потруди се и то исправи. Обрати пажњу на правопис.Имаш неколико правописних грешака. Све су ово ситне грешке. Браво за труд.

 2. teodora šobot
  17. фебруара 2013. у 22:09

  Национални специјалитет-јело

  Гибаница је врста српске слојевите пите,обично надевене белим крављим сиром са уљем и јајима,или ређе,уместо сира,са месом,кромпиром или спанаћем. Од пита се разликују по нешто дебљим корама. Слојеви кора и надева се могу ређати равно,или чешће као гужване коре натопљене надевом са равном кором на дну и врху.(таква варијанта се зове гужвара)

  Теодора Шобот

  • 19. фебруара 2013. у 17:05

   Теодора, лепо и детаљно си описала гибаницу. Направила си две правописне грешке. Пронађи их и исправи. Можеш слободно урадити још задатака из ове књиге, без обзира што су их урадили другари из одељења.

 3. Teodora Kolarov
  19. фебруара 2013. у 11:17

  Ћирилица
  Прво словенско писмо, глагољицу, смислили су браћа Ћирило и Методије у IX веку. Почетком X века ученици Ћирила и Методија, Климент и Наум, смислили су ново словенско писмо и дали му име ћирилица,у знак сећања на свог учитеља. Ћирилица је као једноставнија временом потиснула сложенију глагољицу. Ћирилично писмо којим се ми данас служимо у српском језику уобличио је ВУК СТЕФАНОФИЋ КАРАЏИЋ.
  Наше писмо има 30 знакова.
  Научите неколико знакова.
  Аа Гг
  Бб Дд

  Вв Ђђ
  У Србији прича се српски.
  Научите неколико речи.
  Здраво – Hello
  Збогом – Good bye

  Обичај
  Молитва помоћу бројанице је један од најстаријих обичаја у Србији. Свака бројаница има симболски карактер. Обично су црне боје и тиме нас упућују да водимо трезвен и озбиљан живот. Бројанице се плету од овчије вунеда нас потсећају да смо ми овце Доброг Пастира Господа Христа , који је као јагње пострадао ѕа нас. Мале бројанице имају 33 чворића, а постоје и веће од по 50, 100 или 300 чворића.

  Држава
  Србија је континентална држава која се налази југоисточној Европи, на Балканском полуострву. Главни град је Београд. По попису из 2011. године Београд има 1.639.121 становника. Србија нема излаз на море, али је зато богата рекама. Кроз Србију протиче једна од већих река у Европи, Дунав.

  Позната личност
  Никола тесла је рођен 10. јула 1856. године у Смиљану, а умро је у Њујорку 7. јануара 1943. године. Он је један од најпознатијих светских научника и проналазача у области фиѕике, електротехнике и радиотехнике. Најзначајнији Теслин проналазак су високофреквентне струје. Србија је позната не само по научнику Николи Тесли већ и по тенисеру Новаку Ђоковићу. Он је тренутно на првом месту АТП листе. Рођен је 22. маја 1987. године у Београду. Живи у Монте Карлу, Монаку, а тренира га словачки тенисер Маријан Вајда.

  • 19. фебруара 2013. у 17:10

   Браво за Теодору и Андреја. Одлично сте урадили задатак.Да ли је неко илустровао делове вашег текста? Било би лепо да поред сваког пасуса имате цртеж који ће допунити ваш рад.

 4. Борис Кнежевић
  19. фебруара 2013. у 11:25

  Република Србија континентална је држава на Балкану. Површином спада међу земље средње величине. Граничи са Мађарском,Хрватском,Босном,Румунијом и на Црном Гором. Главни град Републике Србије је Београд. Једним делом се простире по Панонској низији.

 5. 26. јуна 2013. у 07:40

  Борисе, могао си детаљније описати РС.

 6. 16. децембра 2013. у 11:24

  Калемегдан је највећи београдски парк. Његово име потиче од турске речи кале(тврђава) и мејдан (бојиште).Турци су Калемегдан називали и Фићир-бајир што значи „брег за размишљање“.
  Преуређиванје тврђаве у парк било је по наређењу кнеза Михаила Обреновића.
  На Калемегдану се налазе Војни музеј, Уметнички павиљон“Цвијета Зузорић“, Градски завод за заштиту споменика културе, Зоолишки врт, Римски бунар, Гробница народних хероја, Природњачки музеј, дечији забавни парк, спортска игралишта.
  У захвалност народу Јапана откривена је јапанска чесма у 2010.години.

 7. 8. фебруара 2014. у 17:37

  Уроше, могли би те ангажовати као туристичког водича. Да ли би пристао да поведеш другаре у шетњу Калемегданом и упознаш их са историјом и знаменостима? Браво за коментар.

 8. 24. априла 2014. у 09:37

  Boje zastave Srbije su crvena,plava i bela sa grbom Srbije.Republika Srbije je drzava srpskog naroda i svih gradjana koji u njoj zive…Simboli Republike Srbije su: himna,zastava i grb.Himna drzave Srbije je „Boze pravde“. Beograd je glavni grad Republike Srbije.Nalazi se na uscu Save u Dunav.On je najveci grad Republike Srbije.- Sluzbeni jezik u Srbiji je srpski, pisan cirilicnim pismom. Najkarakteristicna pesma u Srbiji je „Najlepsa mama na svetu“. Igra karakteristicna za nasu drzavu je folklor. Instrument karakteristican je harmonika. Srpski specijalitet su sarme…Nasi najznamenitiji obicaji su Uskrs,Bozic i krsne slave…Nase najpoznatije gradjevine su:Petrovaradinska tvrdjava,Kalemegdan,mnogi manastiri ( Studenica,Zica,Milsevo…) i crkve.Znameniti ljudi nase drzave su :
  Stefan Nemanja
  Sveti Sava
  Car Dušan
  Desanka Maksimovic
  Vuk Stefanović Karadžić
  Petar Petrović Njegoš
  Mihajlo Pupin
  Nikola Tesla
  Nadežda Petrović
  Ivo Andrić
  Isidora Sekulić
  Jovan Jovanović Zmaj

  • 22. маја 2014. у 10:16

   Милице, баш си лепо написала шта су обеклежја једне државе и истакла који је језик у Србији и које је његово писмо. Убудуће би и сама требало да поштујеш тај језик и његово писмо.

 9. 27. маја 2014. у 19:23

  Ова кнјига ми се допала,има пуно поучних података о државама.Највише су ми се свиделе игре и јела…Волела бих да пробам све те специјалитете.

  • 27. маја 2014. у 19:30

   Тајна, драго ми је да си се придружила Клубу читалаца. Потруди се осмисли занимљиву причу о својој земљи. Ти то можеш.

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: