Почетак > VI разред > Аги и Ема

Аги и Ема

Игор Коларов: Аги и Ема

Београд, Завод за уџбенике, 2006.

Аги је усамљен деветогодишњак чији родитељи никад немају времена за њега. Препуштен је сам себи до те мере да родитељe види само на фотографијама. Живи у Улици Храстова. Породица се често сели тако да Аги не успева да стекне пријaтеље и научи како да се опходи према људима. Мама и тата су презапослени, тако да је најчешће  сам.  Има ујака који воли много да спава и повремено их посећује. Деца из школе и краја га не прихватају. Одбачен је  и усамљен. Његов живот се променио кад је упозно Ему, живахну и необичну стару госпођу.  Ема је ведра и радознала старица која разуме Агијеву усамљеност и даје му оно што му је у том тренутку најпотребније-потпуно пријатељство.
 Она живи у старој , расклиманој кући,  коју је Аги назвао Зачарани замак. На врло креативан и маштовит начин она  Агија изводи  из света самоће и уводи га у занимљив свет маште. Видео сам мачку са два тела,  рекао је Аги. Али његову маму то нимало не занима. Она одбацује ту тему као глупост, али за Ему то никако није глупост.  Она креће с њим у даље маштање не би ли га заинтересовала и учинила срећним. 

Једна вест дошла је до Агија. Лоша вест! Његови родитељи се поново селе. Аги је знао шта следи. Тежак и болан растанак с особом која му је била једини и прави пријатељ, коју је заволео… С Емом. Истог тренутка обузела га је туга и плач. Самоћа, туга, одбаченост, бес… Све се спојило. Аги је плакао седећи поред ормара са ципелама.

Доселио се у ново место. Његова осећања остала су иста. Недостајала му је Ема… Али ускоро ствари су се побољшале. Ема је одлучила да купи нову кућу у Агијевом комшилику, да би  наставили дружење. Убрзо, Аги сазнаје за дивну вест у коју није могао да поверује. Након дужег времена на Агијевом лицу појавио се осмех. Овог пута његовој срећи није било краја. Његов осмех увек је био ту. Тако су Аги и Ема створили свој чаробни свет, у којем Аги никад неће бити тужан и усамљен.

Данијела Врсајков

Задатак

Овај приказ књиге написала је Данијела, једна од ученица која је похађала библиотечку секцију. Њој је ова књига једна од омиљених. Осим што је уживала док је читала, погледала је и истоимени филм, и поручује вам да јој се и он допао. Међутим, највећи утисак на њу оставиле су  реченице из  књиге које су праве мале мудрости о животу.  Ваш задатак је да откријете  шта је то посебно у њима, и да нам објасните како сте их ви разумели.

    Неке од најлепших изрека из ромна  „Аги и Ема“ :

  • Аги је приметио да расте на сасвим другачји начин од својих школских другова. Уреду. Носио је исту величину мајица и ципела као и прошле године. Али све оно што су га учили у школи, или је чуо од одраслих који су га вежбали како да буде фин, нормалан дечак, постајало му је тесно и мало.
  • Ема је једном рекла: Чак и када бих знао сва правила на свету, о томе како живети, твој живот би нашао начин да се прелије изван тих оквира и спусти у тебе тајну која те начини толико лепим. Живот је нешто што у почетку не може да се разуме, а касније још мање.
  • Аги је рекао: Ема је океан.
Категорије:VI разред
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: