Почетак > I разред > Лепо понашање

Лепо понашање

Симеон Маринковић: Лепо понашање

Београд, Креативни центар, 2005.

.

У серији Шта све Ана зна… објављене су четири  сликовнице. Стране које се преклапају и цртежи иза њих претварају ове сликовнице у интересантне играчке.

Ана је девојчица која је брзо и лако стекла многе драгоцене навике потребне за бољи, лепши и здравији  живот.

У овој књизи  главна јунакиња Ана ће, кроз десетак ситуација, понудити најмлађима основне моделе лепог и друштвено прихватљивог понашања у најчешћим дневним ситуацијама. То није увек и оно што би најмлађи хтели, али уз мало труда  ова правила се лако усвајају.

.

Питања за размишљање

Шта ти мислиш зашто се Анина грешка мањом чини кад каже ИЗВИНИ? Зашто је добро кад деца знају да се лепо понашају? Шта је за тебе лепо понашање? Шта мислиш шта је  БОНТОН?

.

Advertisements
Категорије:I разред
 1. Ивана Карановић
  13. априла 2011. у 16:43

  Анина грешка мањом се чини зато што је ИЗВИНИ лепа реч.Добро је да се деца лепо понашају јер кад одрасту постаће добри људи, а ако се не понашају лепо кад буду одрасли биће лоши људи.За мене је лепо понашање лепо јер ће сви се лепо понашати према теби.Бонтон су правила лепог понашања. Лепа реч и гвоздана врата отвара.

 2. Зорић Ивана
  14. новембра 2011. у 10:02

  Анина грешка се мањом чини кад каже ИЗВИНИ јер је лепо и културно извинути се ако нешто лоше урадимо.Добро је када деца знају да се лепо понашају зато што ће их тада родитељи,другари и сви остали више ценити и поштовати и имати лепо мишљење о њима.БОНТОН то су правила лепог понашања.Ја имам књигу БОНТОН ЗА ДЕЦУ и много волим да је читам јер ћу тако научити да се лепо понашам.

  • 15. новембра 2011. у 10:22

   Сви понекад грешимо, али се и на грешкама учимо,ако их исправимо. Приметили смо да умеш лепо да се понашаш, само настави да читаш.

 3. Marko Serdar
  6. децембра 2011. у 17:14

  Анина грешка се чини мањом кад каже извини зато што јој тада родитељи опросте и буде им драго што је она културна девојчица. Децу која знају лепо да се понашају више сви воле , друже се са њима а кад порасту буду добри људи. За мене је лепо понашање кад неко зна да се јави на улици или кад улази код неког, кад помаже друговима, мами, тати. Лепо понашање је и кад слушамо старије. Бонтон је књига из које учимо лепо понашање.

 4. Реља Рајшп
  9. фебруара 2013. у 10:28

  Анина грешка се мањом чини када каже извини јер је ИЗВИНИ лепа реч. Добро је да се деца лепо понашају зато што су онда културна. За мене је лепо понашање да будем добар, да се захвалим кад добијем нешто и да увек поздравим другаре и старије. Ја мислим да је БОНТОН правила о лепом понашању.

 5. Nenad Rodic
  26. фебруара 2013. у 11:29

  Сваки пут када урадимо нешто што није лепо или повредимо неког треба да кажемо извини. Сва деца треба да се лепо понашају и да буду културни. Ја волим да се лепо понашам и да ме родитељи и учитељица хвале. Бонтон је књига из које учимо правила о лепом понашању.

 6. Ненад Родић
  27. фебруара 2013. у 15:06

  Сваки пут када се не понашамо лепо или када повредимо неког треба да кажемо извини. Анино извини не може да промени то што је она погрешила, али може да ублажи и зато се њена грешка мањом чини. Сва деца треба да се лепо понашају и да буду културна. Када се лепо понашамо хвале нас и родитељи и учитељица. Бонтон је књига из које учимо правила о лепом понашању.

 7. 9. октобра 2013. у 20:19

  Анино извини је велика реч која све њене грешке чини невидљивим. Сваки родитељ је поносан кад су му деца културна и лепо васпитана те стога се требамо потрудити да будемо што бољи. Бонтон је правило лепог понашања.

  • 27. октобра 2013. у 09:47

   Анино извини је велика реч која све њене грешке чини невидљивим. Сваки родитељ је поносан кад су му деца културна и лепо васпитана те стога се требамо потрудити да будемо што бољи. Бонтон је правило лепог понашања…

 8. Теодора Томановић
  25. децембра 2013. у 09:55

  Анина грешка се мањом чини кад каже „Извини“ зато што је пристојно рећи извини, због тога мама њој све то опрости, а да јој Ана каже да неће да буде добра. Мама јој не би опростила, јер то не би било пристојно. Кад деца знају да се лепо понашају то је добро зато што их родитељи, другари и породица не вичу их и не руже их. За мене је лепо понашање када се деца пристојно понашају. Мислим да је БОНТОН право за лепо понашање свих људи.

 9. Сара Узелац
  29. јануара 2014. у 16:56

  Анина грешка се мањом чини зато што се одмах лепо извинила.Она је сама схватила да је погрешила. Ану су сви волели зато што се лепо понашала.

  • 26. фебруара 2014. у 10:21

   Саро, ово је твој први коментар и одличан је. Сигурно знаш одговор на остала питања. Било би лепо да одговориш на њих.

 10. Милица Попадић
  2. фебруара 2014. у 16:24

  1. Анина грешка се мањом чини када каже ИЗВИНИ зато што се види да јој је жао што је погрешила.
  2. Добро је да деца знају да се лепо понашају да не би неког повредили.
  3. Лепо понашање је кад неко зна да се извини, да се свакоме јави, поштује старије.
  4. Бонтон су правила лепог понашања.

 11. 26. фебруара 2014. у 10:22

  Браво Милице! Ово је твој први коментар и урадила си сва питања. Само тако настави.

 12. Лена Гарамхеђи
  26. фебруара 2014. у 19:10

  1. Анина грешка мањом се чини кад каже извини зато што тако мама зна да је Ани жао што је погрешила.
  2. Добро је да деца знају да се лепо понашају зато што се тада лепше играмо. Не свађамо се него се лепо договарамо.
  3. Лепо понашање је када слушаш маму и тату, кад се јавиш некоме на улици, кад се извиниш ако погрешиш, кад се никоме не ругаш.
  4. Бонтон је кад се лепо понашаш.

  • 17. марта 2014. у 22:22

   Лено, драго ми је да си се придружила Клубу читалаца. Лепо је што си одговорила на све задатке. Само тако настави.

 13. Aлекса Лукић
  17. марта 2014. у 19:18

  1. Анина грешка се мањом чини кад каже извини, на пример кад Ана испрља тепих прљавим ципелама и извини се мами, мама јој опрости.
  2. Кад деца знају лепо да се понашају сви ће их поштовати и волети у школи, у друштву, у продавници, на тренинзима.
  3. За мене је лепо понашање кад слушам маму и тату, кад слушам на часу учитељицу, кад слушам на тренингу тренера, кад кажем старијима „Добар дан“, кад кажем изволи или извини, кад чувам околину.
  4. Бонтон су правила лепог понашања у школи, у стану, на улици, за столом, у дворишту.

 14. 17. марта 2014. у 22:24

  Алекса, драго ми је да си се придружио Клубу читалаца. Веома си лепо одговорио на питања. Само тако настави.

 15. Lenka Susnica
  22. марта 2014. у 19:53

  Кад Ана каже извини,њена се грешка мањом чини зато што је схватила да је погрешила, и то је јако добро.Кад се деца лепо понашају, не вређају друге људе око себе а њиховим другарима, учитељици и родитељима је лепо са њима.За мене лепо понашање је када се културно и лепо јавим старијима од себе, кад знам да кажем извини и кад слушам маму и тату.Бонтон су правила лепог понашања која нас уче да будемо културни у кући и пред другим људима.

  • 25. марта 2014. у 11:28

   Ленка, све што си навела јесте лепо понашање.Одлично! Шта је још лепо у односу деце и старијих?

 16. Васиљевић Владан
  4. априла 2014. у 10:14

  Када Ана каже извини њену грешку сви опраштају, а и њој је лакше када се извини. Лепо је када деца знају лепо да се понашају зато што ће их сви похвалити, лакше ће да превазиђу све лоше што су урадили. За мене је лепо понашање кад неком нешто дам да ми каже хвала, када пролазим поред одраслих да кажем добар дан.

 17. 4. априла 2014. у 10:21

  Владане,
  Драго ми је што си се придружио Клубу читалаца. Одлично си одговорио на питања. Покушај да сазнаш шта је БОНТОН, па одговори и на то питање.

 18. Клајнер Ђуровић Мирка
  4. маја 2014. у 15:21

  Мислим да се Анина грешка мањом чини кад Анина каже ИЗВИНИ зато што Ана тако каже да јој је жао што је погрешила.Ја често кажем реч извини.Кад бојицама испрљам тепих онда кажем ИЗВИНИ.Када ми мама каже да оперем зубе онда заборавим , па кад мама дође онда буде љута, а ја кажем ИЗВИНИ. Мама се увек одљути.
  Деца требају да се лепо понашају да би родитељи били срећни.Дете које се лепо понаша има пуно другара.Баке и деке су поносни када се унуци лепо понашају и воде унуке свуда са собом.
  Трудим се да се лепо понашам.Кад идем негде ја се увек јавим мами.Када сретнем комшију ја кажем ДОБАР ДАН .КАКО СТЕ?Када сам са дедом садила лук додавала сам му лук и казала сам ИЗВОЛИ.Када хоћу да усрећим баку ја јој скувам кафу и кажем ИЗВОЛИ, БАКО.Када ми тата донесе поклон ја му кажем ХВАЛА.
  Бонтон је француска реч.У нашем језику то је лепо понашање. Постоји књига са саветима шта је лепо понашање. Сви требамо да прочитамо ту књигу.

 19. 11. маја 2014. у 20:46

  Браво Мирка, за леп одговор и лепо понашање!

 20. Ања Бабић
  14. маја 2014. у 14:36

  Анина грешка је мања када каже извини,зато што тада сви знају да се покајала,да јој је жао и да се стиди,јер је нешто погрешила.Битно је да се деца лепо понашају, јер тако никада неће повредити друге.За мене је лепо понашање када смо пристојни,пажљиво слушамо друге када нешто причају,не упадамо у реч учитељици.Не смемо лагати ,јер то није лепо,смеће бацамо увек у канту,за столом се пристојно понашамо,не смемо псовати…Бонтон је правилнк лепог понашања.

 21. Радош Радош
  18. маја 2014. у 07:54

  1. Мислим да се Анина грешка мањом чини када Ана каже извини јер тада она каже да јој је жао што је то урадила, да зна да је погрешила .
  2. Добро је кад се деца лепо понашају јер тада знају на леп начин да кажу како се осећају, да им је жао, и да се поздраве. Добро је да се лепо понашају јер су њихови родељи поносни на њих.
  3. За мене је лепо понашање када слушам учитељицу, тренера, родитеље… Када поштујем старије. Када користим лепе речи док причам са неким.
  4. Бонтон је скуп правила лепог понашања у различитим ситуацијама. Имам књигу која се зове“ Бонтон“.

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: