Почетак > I разред > Шта Мона жели, Мона и добије

Шта Мона жели, Мона и добије

Дајан Шелдон:  Шта Мона пожели, Мона и добије

Београд, Креативни центар, 2007.

.

Када иде у куповину с мамом, Мона жели да има све што види. Али када се остваре њени најлуђи снови, Мона схвата зашто није добро да добије све што пожели.

Кад прочиташ књигу одговори на нека од ових питања.

 .

ЗАДАТАК

Какав  би још наслов могла имати ова књига ? Можеш ли да уведеш нови лик у причу? Који би то лик био? Шта би он радио? Шта мислиш зашто је важно да водимо рачуна о ономе шта тражимо?

.

Advertisements
Категорије:I разред
 1. lana kralj
  2. марта 2011. у 17:03

  Наслов ове књиге може да буде „Мона жели све да има“. Нови лик би могла бити Монина другарица Наташа. Она може да буде боља од Моне,да не тражи ништа осим ако јој нешто заиста треба и што ће користи. Понекад нам беспотребне ствари могу стварати проблем.

 2. Милица Кнежевић
  4. марта 2011. у 15:36

  Ова књига би могла да има наслов Мона добија ствари које није ни пожелела. Нови лик у причи може да буде Монина сестра која увек прво размисли шта је добро за њу. Увек треба да водимо рачуна о ономе шта радимо зато што свака грешка носи неке последице.

  • 4. марта 2011. у 16:39

   На грешкама се учимо. Некад на својим, а некад на туђим, што је сигурно боље.

 3. Уна Јаковљевић
  18. марта 2011. у 11:07

  Ова књига говори да је Мона желела да добије: хула хопке,скијашку јакну, чизме, хаљину…Мона се љутила и љутила,али мама није хтела да јој купи оно што она жели. Мона није требала тако да се понаша у куповини са мамом. Мама је Мони говорила: још пет минута, три минута, два минута, један минут. Мама је Мони рекла:“ Aко не дођеш нећеш ићи него ћу ја сама ићи код деде на рођендан“. Мона се мучила и патила и рекла да ће сад. Када је Мона дошла из града видела је све што је желела.Када је ушла у дневну собу, угледала је хула хопке… Тада је мама седела и гледала телевизор. Мона ју је питала да ли је купила све што је тражила.Мама ју је рекла ма какве сада ствари …Пре тога када су ишли у град угледала је једну старицу. Питала је Мона да ли имате нешто за децу (играчке. Старица јој је поклонила једну огрлицу. Када је Мона дошла кући пред спавање хтела је да покида огрлицу. Чак и њена мама није могла да скине огрлицу.Мона је покушавала и покушавала, а никако да скине огрлицу.Тек када сам угледала Мону питала ме је како се Зовем ? Ја сам одговорила да се зовем Марија.Када ме ја видела ја и она смо се играле.И тако је Мона била срећна и задовољна.

 4. Марко Сердар
  30. марта 2011. у 19:31

  Наслов ове књиге може да буде и „РАЗМАЖЕНА МОНА“. Мона је имала млађег брата.Он је био скроз другачији од Моне.Никада ништа није тражио.Он је све делио са Моном.Увек треба да размислимо да ли нам то што желимо баш треба и да ли родитељи имају новаца да нам све то купе.

 5. 2. фебруара 2013. у 14:12

  Ова књига би се могла звати и Oстварене жеље. Ја бих у књигу увела лик Мониног оца, који бих утицао на Мону и њено понашање. Јако је важно да водимо рачуна о ономе што тражимо, да су нам жеље реалне и скромне, и да то што добије у потпуности испуни наша очекивања.

 6. 7. новембра 2013. у 10:07

  Нови наслов може да буде ЧАРОБНА ОГРЛИЦА ЗА МОНУ. Нови лик би могао да буде Монин друг Милош. Он је мудар увек би јој говорио кад нешто тражи да јој се купи да јој то не треба. Мислим да је важно да водимо рачуна о ономе што тражимо зато што ако купимо нешто и после се с тим не играмо онда је то као да смо дали новац ни за шта.

 7. Томановић Теодора
  22. децембра 2013. у 19:29

  Наслов ове књиге може да буде и “РАЗМАЖЕНА ДЕВОЈЧИЦА ПО ИМЕНУ МОНА”. Нови ликови у причи биле би Монине две млађе сестре,које су се звале Софија и Миљана.
  Њене две сестре биле су послушне и нису биле захтевне као Мона. Никада не треба куповати непотребне ствари, већ куповати ствари за које нам родитељи говоре да су потребније.

 8. Ненад Родић
  31. јануара 2014. у 07:56

  Књигу би другачије назвао „Размажена Мона и њене омиљене ствари“. Нови ликови у књизи би били Монин брат или Монина сестра са којима би Мона делила своје ствари и Монина бака која би саветовала Мону да промени своје понашање. Некада ја желим много ствари, а некада мало. Понекад ми није потребно ништа. Мислим да сваки пут када нешто желимо и тражимо морамо и да знамо да ли је то у реду и да ли мама и тата то могу да нам купе.

 9. Лана Рељановић
  13. фебруара 2014. у 20:40

  Књига би се могла звати „Мона је тврдоглава“. У ову причу бих увела Мониниг тату. Тата би покушао да објасни Мони да не може да добије све што пожели. Важно је да будемо скромни у својим жељама , јер нам мама и тата не могу приуштити све ствари овога света.

  • 26. фебруара 2014. у 10:34

   Одлично Лана! Ти од тате очекујеш да објасни Мони да претерује. Мислиш ли да њена мама то не може да уради? Шта мислиш о Мониној мами?

   • Лана Рељановић
    26. фебруара 2014. у 21:00

    Монина мама је сувише попустљива . Очекујем од тате да помогне мами у васпитању Моне .

 10. Клајнер Ђуровић Мирка
  16. фебруара 2014. у 11:15

  Ова књига би могла да има наслов „Магична огрлица и Мона“,зато што огрлица коју је Мона добила на поклон испуњава све њене жеље.
  Нови лик би могао да буде тата или бака.Тата би био строг.Казнио би Мону ако би се ружно понашала и ако не би слушала маму.Бака би јако волела Мону и штитила је ако је мама казни.
  Важно је да водимо рачуна шта тражимо јер неке ствари могу да нам се не свиде када их купимо.Тада је новац узалуд потрошен.Мама и тата морају пуно да раде да зараде плату.

  • 20. фебруара 2014. у 22:18

   Браво Мирка,
   Предлог је одличан, а размишљала си и о новим ликовима.Врло су реални и мислим да би било одлично да се појаве у Монином животу. Користило би јој.Свиђа ми се начин на који размишљаш и коментаришеш. Само тако настави.

 11. Милица Попадић
  8. марта 2014. у 13:25

  Ова књига би могла да има наслов „Размажена Мона“. Нови лик би могла да буде бака.Бака би штитила Мону. Важно је да водимо рачуна шта тражимо јер неке ствари могу да нам се не свиде када их купимо.Тада мама и тата узалуд троше новац.

  • 8. марта 2014. у 19:47

   Mилице, баш си нам заголицала машту. Напиши нам нешто више о новом лику – Мониној баки. Каква је Монина бака? Како би и у каквим ситуацијама би бака штитила Мону? Да ли би то утицало да Мона постане боља?

 12. Милица Попадић
  9. марта 2014. у 10:31

  Монина бака јако воли Мону. Бака би Мони купила све што Мона пожели. Бака би штитила Мону ако је мама казни, али бака зна да за њу то није добро. Бака би игнорисала Монине жеље. Тако Мона не би више тражила пуно ствари.

 13. Софија Шкорић
  17. марта 2014. у 18:10

  Ова књига могла би се звати „Размазена Мона“. Мислим да је Мона себична зато што нема брата или сестру. Нови лик у књизи био би пас Безобранко. Зашто? Мона би морала да се брине о другом живом бићу, да ли је гладно, жедно, здраво и срећно? Она би врло брзо видела да се љубав и пажња не купују поклонима.

 14. 17. марта 2014. у 22:39

  Софија, допада ми се идеја за нови наслов, твоје размишљање о томе због чега је Мона размажена, а и идеја како јој помоћи да схвати где греши. Шта мислиш како би се Мона понашала према псу? Да ли би она њему куповала поклоне и била попустљива, само да се он поправи?

  • Софија Шкорић
   19. марта 2014. у 16:29

   Намерно сам Мони пожелела псића који има проблема са понашањем. Тако ће Мона морати да научи и себе и њега лепом понашању. Чим почне да брине о Безобранку неће више бити себична. Мона би врло брзо видела да њему поклони не значе ништа. Безобранко само жели да га Мона храни, купа и игра се са њим. Само тако ће њих двоје постати искрени другари.

 15. Anja Babic
  3. априла 2014. у 14:34

  Наслов књиге би могао да буде ,,Нескромна Мона,,.Нови лик би могао да буде девојчица по имену Тара. Тарини родитељи нису могли да купе све што би Тара пожелела.Била би јако скромна ,весела и срећна.Волела је књиге ,а од играчака је имала само две лутке и једног меду.Лепше су се играле код Таре са две лутке ,него код Моне са брдом разноврсних играчака. Мона би поред ње схватила колико је мало потребно да би били срећни и задовољни.Увек треба размислити да ли нам је ствар коју желимо да купимо стварно потребна или не.Ако нам није потребна брзо ће завршити у корпи ,а новац који је потрошен не можемо вратити.

 16. 5. априла 2014. у 16:35

  Било би заиста лепо да Мона стекне овакву другарицу и да се угледа на њу. Шта мислиш, које би Тарине особине Мону навеле да се промени и зашто?

 17. Anja Babic
  10. априла 2014. у 17:13

  Тара је била скромна.Поштовала је своје родитеље и била захвална за све што би јој купили.Мона се запитала зашто је Тара стално насмејана и весела ,а она незадовољна?Схватила је да је Тара скромна и задовољна са свим што има.Мона није била срећна ,а срећу није могла купити.Пуно је причала о томе са Таром и обећала је да ће се променити.Пожелела је да и она буде добра ,осећајна и штедљива као Тара.Не жели више да буде прорачуната и себична.

 18. Лена Гарамхеђи
  11. априла 2014. у 17:33

  Наслов књиге би могао бити „Мона, пази шта желиш“. Нови лик би могао бити тата. Он не би дао Мони да купи огрлицу, зато што је строжији од маме. Требали би да водимо рачуна о ономе шта желимо, јер би могли да добијемо више него што нам је потребно.

  • 13. априла 2014. у 22:43

   Свиђа ми се предлог за нови наслов. Како би ти тату увела у причу ? Шта би он радио и како би научио Мону да је размаженост лоша особина? Како да Мона води рачуна да не добије више него што јој треба? Какав би јој савет дала?

 19. Алекса Карановић
  12. априла 2014. у 20:31

  Ова књига би могла још да се зове „Шта све Мона жели“. Нови лик у причи могао бих да будем ја као њен брат . Стално бих тражио пуно ствари као и Мона тако би она схватила да не треба толико да тражи. Важно је да водимо рачуна шта тражимо зато што можемо да останемо без пријатеља. Зато што они који имају пуно ствари не желе да их деле са другима.А прави пријатељи не треба да буду себични.

  • 22. маја 2014. у 10:30

   Алекса, твоје решење је баш изненађујуће. За твоје решење наш би народ рекао „Клин се клином избија“. Шта ти мислиш шта значи та народна пословица?

 20. 13. априла 2014. у 21:34

  Одлично решење Ања, браво!

 21. Лена Гарамхеђи
  14. априла 2014. у 15:59

  Увела бих тату у причу тако што би га мама назвала телефоном из радње да дође и помогне јој да пронађе поклон за деку. Када би видео да Мона жели нову огрлицу рекао би јој: „Мона, код куће имаш пуно огрлица. Сваки пут кад добијеш нову огрлицу, ти је ставиш у кутију и никад је не носиш. Овај пут стварно не можеш да је добијеш“! Ухватио би је за руку и извео из радње. Тако би Мону научио да је размаженост лоша особина. Мона би требала да води рачуна да не добије више него што јој је потребно тако што ће бити скромна. Рекла бих јој да покуша да штеди паре и онда сама себи нешто да купи.

  • 22. маја 2014. у 10:22

   Мени се јако допало, Лено, што си увела тату као ауторитет у породици који зна да прекине размаженост. 🙂

 22. Кнежевић Стеван
  29. априла 2014. у 18:54

  Ова прича би могла да се зове и размажена девојчица. У причу бих увео чаробњака који би научио Мону да буде добра. Важно је да водимо рачуна шта желимо да би сви били задовољни.

 23. 11. маја 2014. у 20:53

  Слажем се за наслов и јако ме занима шта би чаробњак урадио?

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: