Почетак > VIII разред > Софијин свет

Софијин свет

Јустејн Гордер: Софијин свет, роман о историји филозофије

Београд, Центар за геопоетику, 1996. (или нека каснија издања)

  .

 Прочитајте књигу на мрежи: Jostein Gaarder – Sofijin svijet

 .

Знам зашто ћете заволети овог норвешког писца! Да ли то и да вам кажем или да сами кажете шта мислите о њему? Ево неколико података о његовом животу који нам већ нешто откривају: наш је савременик (тренутно има 59 година), професор је филозофије и страшно занимљив писац (пише тако да читаоца стално држи у неизвесности). А кад дођете до краја књиге, запањени сте! Ем што доста тога научите јер све научне чињенице пише разумљивим и лаким стилом, ем што данима размишљате о књизи! Када је књига Софијин свет у питању, ја годинама размишљам о њој. И дивим се писцу што ми је понудио  нови начин доживљавања књиге и размишљања о њеним јунацима.

Као што сам већ и рекла, Јустејн Гордер је већи део свог живота провео радећи као професор филозофије. И сигурно је схватио да је материја тешка за децу и да се може све то испричати, али у пријемчивијем облику. Кажу да добри познаваоци неке материје одлично  објашњавају лаицима јер су опуштени  и могу да је објасне врло лако, без употребе страних и компликованих речи. Е, управо је такав Јустејн Гордер! Није онда ни чудно што је његово најпознатије дело, Софијин свет, преведено на преко четрдесет језика, а штампано преко 30 милиона примерака широм света. Са супругом Сири Даневиг установио је награду Софија која се од 1997.године додељује институцијама или појединцима који дају значајан допринос очувању животне средине и одрживог развоја и улажу напоре у подизање свести и остваривање алтернатива савременом развоју људског друштва.

До сада је објавио: Дијагноза и новеле, Деца из Сукхаратија, Жабљи замак, Мистерија пасијанса, Софијин свет, Божићна мистерија, У једном огледалу, у једној загонеци, Магична библиотека Биби Бокен, Хало-Има ли кога овде?, Vita brevis, Маја, Кћи директора циркуса, Девојка са поморанџама, Шах -мат, Жути патуљци, Замак у Пиринејима.

У роману „Софијин свет“ главни лик је четрнаестогодишњакиња (као и ви) Софија Амундсен. Ова прича има прави детективски карактер јер Софија прима анонимна писма од некога и при томе учи о историји филозофије! Ето идеје за нас наставнике! Можда је решење да вам шаљемо анонимна писма кад стигну на ред тешке лекције! Елем, како Софији, тако и читаоцу филозофија постаје занимљива и доступна! Софија бива уведена у „земљу филозофских чуда“ анонимним писмима са питањима „Ко си ти?“, „Из чега настаје свет?“, „Које силе управљају током историје?“

Путоказе и смернице у непознатој и занимљивој земљи чуда нуде јој размишљања и одговоре, као и писана историја филозофије у наставцима коју у писмима добија. Ова изузетна књига, намењена заиста свим генерацијама, својеврсна је борба против навикавања на свет, позив на буђење из уснулости свакодневног живота.

По чему је ова књига различита од свих које сте до сада прочитали? Шта је то што је издваја од других? Шта мислите, због чега се сетим често ове књиге иако сам је прочитала пре више од десет година?

Која је сличност између књига Софијин свет и Алиса у земљи чуда?

Зашто је писац главној јунакињи дао баш име Софија?Шта вам је чудно у  ликовима Софије и Хилде? По чему су те девојчице необичне или пак, нису?

На који начин откривате свет око себе? Које филозофско учење вам се највише свидело и зашто? Шта сад мислите о филозофији? Размишљате ли сада другачије о оним питањима која су Софију мучила на почетку (знам да је твоја свест постављала кад-тад иста питања).

Шта  у животу подносите стоички? За које особине кажемо да су етичке или пак, да нису? Ако желите, направи мали речник филозофских и непознатих речи из књиге. Можеш их представити и у било ком облику медија.

Добијате ли некада анонимне и-мејлове? Шта радите са њима? Како се тада осећате?

„…читање онога шта су други људи мислили може ипак бити од помоћи када треба да обликујемо наше сопствено схватање живота.“ (стр.21) Да ли је нека књига утицала на вас да промените свој начин мишљења?

Да ли су људи и пре 2000 година имали исте недоумице као ми данас (љубав, пријатељство…)?

Чему служи чуђење?

Волите ли да филозофирате? Шта под тим разумете?

Позивам вас на дијалог. Одговорите на моја питања, наравно само на она која вас занимају. Питајте и ви нешто, па да дискутујемо. Наравно, кад дискусија почне, питања ће сама долазити.

Категорије:VIII разред
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: