Почетак > VIII разред > Ромео и Јулија

Ромео и Јулија

Виљем Шекспир: Ромео и Јулија       

Београд, Култура, 1996.

 .

Прочитај електронску верзију: Vilijam Sekspir – Romeo i Julija

..

Виљем Шекспир (1564-1616) био је један од најбољих драмских писаца Енглеске и сматра се једним од најталентованијих писаца свих времена. Најпознатија његова драмска дела су: „Краљ Лир“, „Хамлет“, „Отело“, „Магбет“…

Читајући уводни део овог књижевног дела ми наслућујемо да су две породице: Монтеки и Капулети у свађи. На главном веронском тргу избија свађа која се завршава упозорењем кнеза Ескола.Ромео је заљубљен у Росалину, девојку из породице Капулетија. Породица Капулети организује забаву на коју долази и Ромео да би видео Росалини. Међутим, он на забави сусреће Јулију. Између њих се родила чиста искрена љубав. Ромео тек тада схвата прави смисао живота. Он и Јулија су се тајно венчали. У једној свађи Тибалдо, Капулетијев синовац, убија Меркуција, Ромеовог пријатеља. Он жели да освети смрт свог пријатеља и убија Тибалда.Он мора да побегне јер ускоро долази кнез. Кнез осуђује Ромеа на пргонство,али љубав према Јулији га спречава и он се крије код фрањевца Лоренца. Јулијини родитељи желе да је удају за Париса, угледног и богатог племића.Због вечне љубави на којој се заветовала удајом за Ромеа, она радије бира смрт него брак са Парисом. Фратар Лоренцо, желећи да спречи трагедију, даје Јулији напитак који би требало да је успава, а шаље Ромеу поруку да је жива. Нажалост, гласник није на време рекао Ромеу истину. Он одлази у гробницу Капулетијевих и мкислећи да му живот  без Јулије нема смисла, испије отров и умире. Убрзо се Јулија буди и видевши да јој се муж убио, узима бодеж и убија се. Над мртвим телима деце завађени родитељи се мире  и схватају да је њихова неразумна мржња одвела у смрт двоје заљубљених.

ЗАДАТАК

Протумачи стихове: „О, узми друго име! Шта је име?

                                                  Слатким би дахом мирисала ружа

                                                   Да јој и какво друго име дамо…“

У овој трагедији се јавља мотив забрањене љубави. Да ли сте читали неко књижевно дело са сличним мотивом? Упоредите га са овом трагедијом.

Ромео и Јулија су били спремни да животима бране своју љубав. На шта су све млади данас спремни да одбране своју љубав?

 „Ромео и Јулија“ је трагедија и као такво књижевно дело трагично се завршава. Покушај да измениш крај ове трагедије, а самим тим и судбину главних јунака.

Категорије:VIII разред
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: