Почетак > VI разред > Прва љубав

Прва љубав

Беверли Клири: Прва љубав

Плава птица, књига 53, Београд, 1980.

.

Ко год да се одлучи да чита ову књигу, сигурно ће бити одушевљен! Без изузетка. Наслов ће привући сентименталну и нежну душу. И добиће оно што његова душа иште. Наиме, све је романтично и суптилно што је у вези са овом књигом. Укуцате ли име њеног писца у Гугл претраживач, приказаће вам се слике мало већ окрзане, али сачуване књиге. Схватићете да је не можете нигде набавити у бљештећем, модерном издању, него је она раритет! А о цени да не причамо! Замислите, можете да је добијете за 200 или 250 динара!

Отворите ли ову књигу тражећи њен сажетак, нова романтика: „Стрепње и радости младалачког доба, и рађање најдубљих осећања у два млада бића“.

Два млада бића, Џејн Парди и Стен Крендал, петнаестогодишњаци доживљавају откровење прве љубави. Срећу се случајно, неспретно и упечатљиво. Код куће размишљају једно о другом и желе да се боље упознају. Џејн, ћерка јединица, покушава да „измигољи“ контроли родитеља који нису превише строги, али воле да знају све што се дешава њиховој ћерки. Ту је и њена најбоља другарица Џули и наравно, Марси, девојка која уноси живост у радњи и благи немир у Џејнину душу… И све остало што већ знате, доживели сте или маштате да доживите.

Прочитали сте најаву за књигу. Слажете ли се са мишљењем о књизи? Какви су ваши утисци? Објасните.

Ова књига је написана пре више деценија. Чини ли вам се да је и данас актуелна (да није застарела)? Покушај да објасниш, уколико приметиш да није, у чему је суштинска разлика.

Да ли се однос родитеља према изласцима данас променио у односу на став Џејниних родитеља? Како их доживљавате из данашње визуре?

Шта је за вас (у вашим годинама) идеалан излазак?

У овој књизи је сасвим нормално да петнаестогодишњаци зарађују џепарац радећи разне ситне послове (чување деце, развожење псеће хране…). Шта мислиш о томе?

Тинејџери, јунаци овог романа, немају у свом речнику жаргонизама, псовки, кованица туђег језика. Да ли бисте волели да је и данас тако или сматрате да је начин на који ви комуницирате бољи? Објасните.

Да ли је књига реално представила један део живота тинејџера? Зашто?

Покушај да напишеш наставак ове приче. Не чини ли вам се да списатељица позива читаоце да књигу допишу маштом?


Категорије:VI разред
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: