Почетак > III разред > Оловка пише срцем

Оловка пише срцем

Вања Рупник, Будимир Нешић: Оловка пише срцем

Београд, БИГЗ, 1972.

 .

Електронска верзија књиге: Olovka Piše Srcem 

 .

Aутори ове књиге нису писци. Они су психолози. То су они који вас тестирају пред полазак у школу и код којих повремено идете и у другим ситуацијама, а најчешће вас шаљу код њих кад нисте добри. Но, ми знамо да психолози не служе само да решавају сукобе у школи, него и да нам решавају тајне проблеме, помажу код неких животних избора и тешкоћа. Психолози могу да истражују и испитују неки проблем или тему у једној школи, читавом граду, па и у целој држави.

Двоје психолога Вања Рупник и Будимир Нешић уопште не раде у школи, него у Институту за психологију. То је једна зграда пуна психолога који се баве различитим истраживањима. Њих двоје су обрађивали податке са тестирања интелигенције дечака и девојчица из целе Србије, од 4 до 14 година. Данас су ти девојчице и дечаци већ одрасли људи јер је то било пре 40 година. Прегледајући дечије одговоре ово двоје психолога су били одушевљени свежином и оригиналношћу дечијег схватања света. Те одговоре они сматрају БЛАГОМ. Издвојили су најзанимљивије одговоре, разврстали по темама и средили по азбучном реду и тако направили од њих књигу.

Сигурно ћеш се забављати док је будеш читао, али ћеш мало и размислити. Ево o чему?

Зашто је ова књига благо? Осим што су одговори забавни и духовити, они нису бесмислени. Деца су следила нека своја схватања језика, порекла речи, свог искуства са речју коју је требало да објасне. Изаберите најмање три појма и дечија објашњења тих појмова, и образложите на који начин су деца дошла до таквих одговора тј. како је текао процес њиховог размишљања о значењу тих речи. Књига не садржи имена деца чији су одговори објављени у књизи, па не знамо ко су они, али у њиховим одговорима није поправљана ниједна правописна или граматичка грешка. На основу неких одговора тако можемо закључити понешто о детету које га је изрекло: ког је узраста, да ли је дете са села или из града, из ког дела Србије, у каквом окружењу живи…  Све што можеш закључити о аутору одабраних одговора, запиши.

И, најтежи задатак, размисли и запиши може ли ова књига да се сматра збирком песама. Ако може зашто може, а ако не може зашто не може?!

Advertisements
Категорије:III разред
 1. Дамир Томашек
  8. јуна 2011. у 08:36

  Ова књига је благо зато што је ѕабавна,духовита, маштовита. Има веѕе са школом и школа је пуна оловака.То неки несхватају али чак и оловке имају срце.Пише срцем и даје своје срце да би написала оно што дете мисли.

  • 12. јуна 2011. у 11:25

   Дамире, уопште ниси показао зашто је књига благо. Књига је богата, а твој одговор је оскудан.Важно је да се потпишеш и именом и презименом и да поштујеш правопис па напишеш великим словом своје име.

 2. Нина Граховац
  14. јуна 2011. у 22:03

  Ова књига је благо зато што је писана срцем пуним љубави. Када прочитају наслов књиге, сви се морају сложити да оловка стварно пише срцем, јер графит неки зову срцем. Зову га тако зато што пре него што нешто запишемо морамо да смислимо и верујемо у то што пишемо и волимо да пишемо. Тако ми унесемо своје срце у оно што пиошемо. Још га зову срцем зато што је графит најважнији део оловке. Дрво или пластика коју држимо ништа нам не вреде ако немамо графит у олови. Зато је то срце – најважнији део оловке.

 3. 15. јуна 2011. у 10:39

  Драга Нина, са десне стране блога имаш један блок О КЛУБУ читалаца који има два поднаслова: Како постати члан и Правила Клуба читалаца. Кликни на назив Правила Клуба читалаца и отвориће ти се страна са 10-ак правила. У 4. правилу постављен је ворд документ са упутством како се подешава ћирилица на рачунару, па покушај сама (не знам који си разред) или потражи помоћ старијих. Испод те странице такође имаш коментаре па у њима можеш да оставиш поруку да ли си успела.
  Своје пуно име и презиме уносиш у поље Име и презиме кад напишеш коментар, и оно се аутоматски појави. Важно је да унесете и име и презиме да бисмо знали ко пише и да бисмо могли да пратимо сваког ученика и да добијете оцене за своје коментаре и учествујете у конкуренцији за награде. Осим тога то је и правило лепог понашања, овде си безбедна зато што наставници и библиотекарка све контролишу. Углавном су сви поштовали то правило овде, можда га не поштујете на Фејсбуку.
  Драго нам је што си су укључила у клуб. Поправићу твој коментар о књизи у ћирилицу, а ти се убудуће труди да пишеш својим писмом. У школској библиотеци увек можеш без проблема да користиш рачунаре. Одмори се лепо на распусту и читај књиге са списка за свој узраст. И – пиши своје добре и лепе коментаре.

 4. Ирина Попоски
  23. новембра 2012. у 09:07

  Мислим да од ове књиге не би могла да се направи збирка песама зато што у овој књизи одговори која су деца писала немају облик песме, риме,стихова и тако даље.Па и на неки начин би и можда могла да се направи збирка песама ако у њу додамо још неке речи, а и ако од датих дечијих одговора помешамо речи добили би можда неку укрштеницу са римом ,песмом и стиховима.

 5. Милица Мишковић
  6. марта 2013. у 18:08

  Милица Мишковић :
  Мислим да ова књига неби могла бити збирка песама,јер се у овим одговорима што су деца давала неуочава рима,стихови и тако даље.Вероватно су ова деца која су одговарала на питанја млађег узраста.

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: