Почетак > V разред > Ниси ти више мали (поема)

Ниси ти више мали (поема)

Матија Бећковић: Ниси ти више мали

Београд, БИГЗ, 1997.

 .

Преузми и прочитај: Ниси_ти_више_мали_Матија_Бећковић

 .

Кад је песма дуга и има некакву радњу зовемо је поемом. Ниси ти више мали је поема Матије Бећковића. Она не садржи радњу коју бисмо могли препричати, али тачно можемо замислити ситуације у којима се јунаку поеме изговарају забране. Е, зато је то, ипак, поема. И то педагошка поема. Педагогија се бави наставом и васпитањем, па зато кажемо да је то педагошка поема. Матија Бећковић је није писао за децу, али је ви, засигурно разумете. Претпостављате да је он јунак поеме, кога су васпитали на начин приказан у поеми. Ти сигурно мислиш како је то васпитање сурово и неправедно, али Матија је и дан-данас жив, ништа му не фали, увек је ведар и расположен и највише од свега воли да се сети свог детињства. Хм, како то да објаснимо?

Да проверите колико сте је разумели, одговорите на неке од следећих проблема.

Како је васпитан јунак поеме? Који период живота јунака је у поеми представљен, али добро пази при одговору и докажи своју тврдњу самим текстом поеме! Које се од животних ситуација из поеме и теби дешавају? Када и ти добијаш или си добијао сличне забране и поуке одраслих?  Ако баш ниједну забрану ниси чуо ни доживео у свом младом животу, ти прочитај поему мами, тати, деди или баби, па питај њих јесу ли им ситуације познате. Нека ти испричају како су њих васпитавали, па то пренеси, а сам напиши шта мислиш о таквом васпитању.

Ево још једног проблема. Сигурно би волео/ла да се према теби увек понашају као према одраслом, да те саслушају, поштују твоје речи, мишљење и жеље. Зашто ти онда смета начин васпитања детета коме стално говоре да није више мали? Да ли би заиста желео да те третирају као одраслог?

 

Категорије:V разред
 1. комнен
  3. марта 2011. у 11:48

  Баш ми се свиђа песма НИСИ ТИ ВИШЕ МАЛИ.Ја волим да читам

  • 12. јуна 2011. у 11:30

   Добро је што ти се допада и што волиш да читаш. Време је да о прочитаном почнеш да размишљаш и поделиш своје мисли одговарајући на постављене задатке.

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: