Почетак > III разред > Лавиринт – грчка митологија

Лавиринт – грчка митологија

Нада Кораћ: Лавиринт – грчка митологија

Београд, Креативни центар, 2001.

.

Деца обично воле приче из давнина. Ово су приче настале пре много стотина година. Смислили су их и испричали становници старе Грчке. Они су мислили да су те приче истините, јер су им помагале да разумеју свет у којем су живели. Такве приче зову се МИТОВИ и имају их сви народи, али су митови старих Грка најпознатији. Ова се књига  разликује од других по томе што ти нуди могућност да док је читаш, ствараш и своје приче покушавајући да одгонетнеш загонетна питања на крају сваке приче. Запиши своје мишљење након прочитане приче и тако ће настати пуно занимљивих решења и расплета догађаја, која ћеш моћи да поделиш са другим читаоцима.  У другом делу књиге чека те објашњење, тачније нова прича у којој ћеш открити шта се уствари догодило. Сазнаћеш  много о  божанствима, натприродним бићима, неманима, јунацима и њиховим доживљајима. Надам се да ћеш се добро провести и уживати у истраживању. Када прочиташ ову књигу покушај да решиш и ове задатке.

ЗАДАТАК 

Због чега су стари Грци веровали да има више различитих богова? Прелистај књигу још једном, па покушај да направиш спискове:             

 1.  богова 
 2. највећих грчких јунака  
 3. немани и чудовишта                                        

Поред назива напиши и објашњење, на пример: Атина – богиња мудрости.

За коју личност из ове књиге бисте рекли да је:

 •  најхрабрија
 • најхуманија
 • најпохлепнија
 • најзаљубљенија
 • најокрутнија
 • најлукавија

Објасни вршњацима одакле потичу, када користимо  изреке или где наилазимо на изразе:

а) Он ради сизифовски посао.

б)  Трпи Танталове муке.

в) Лепа као Афродита.

г) То ми је Ахилова пета.

д) Венера, Марс и Јупитер (на небу)
 .

Advertisements
Категорије:III разред
 1. 8. априла 2011. у 11:40

  „Лавиринт“ је врло забавна и поучна књига о Грчкој митологији. Највише ми се свиђа прича о Орфеју и Еуридици. У књизи се може сазнати о великим грчким јунацима и њиховим јунаштвима.
  За поцетак ћу рећи шта значи радити Сизифовски посао.
  Радити сизифовски посао значи радити посао коме никад нема краја као што је Сизифов посао био да гура велики камен узбрдо па се он скотрља и све тако изнова. Ето, то значи радити Сизифов посао.

 2. Ирина Попоски
  13. децембра 2012. у 18:35

  Тантал је био владар земље Либије.Њега су богови звали на Олимп.Тамо се чацтио и тако се уобразио.Правио се веом важан и препричавао Олимпске трачеве.Богови о томе ништа нису знали.Тантал је убио свог јединог сина Плописа и нјеговим месом је хтео да почасти богове.Богови су тек тада сватили у чему је проблем.Богови су Пелипосово месо бацили у котао,а Парка Клотона га је вратила у живот.Када је Пелопис порастао он је постао владар по коме је грчко полуострво добило име.Тантала је међутим стигла заслужена казна.Увређени богови су га бацили у подзе мни свет и по томе се зове изрека „Tрпи Танталове муке“

 3. Уна Рац
  21. јануара 2013. у 17:08

  Стари Грци су веровали у различите богове да би могли да разуму разне природне појаве и зашто се неке ствари дешавају.То су постали митови а Грчки су најпознатији у свету.АФРОДИТА-богиња љубави,АТИНА-богиња мудрости,ХЕРА-богиња брака и породице,ДЕМЕТРА-богиња биља и земљорадње,ДИОНИС-бог вина,ПОСЕЈДОН-бог вода,АРЕС-бог рата,ТАНАТОС-бог смрти,ТЕМИДА-богиња правде…И наравно као владар целог света ЗЕВС.Познати Грчки јунаци су били АРГОНАУТИ,то је била дружина храбрих,вештих и одважних пустолова.ГРЕЈЕ и ГОРГОНЕ су биле чудовишта прекривене крљуштима,великим зубима и змијама уместо косе.Најхрабрији је био АХИЛ.Најхуманија је била АРИЈАДНА која је помогла ТЕЗЕЈУ да победи МИНОТАУРА.Најпохлепнији је био краљ МИДА тражећи да се све што дотакне претвори у злато,а то му је дошло главе.Најзаљубљенији је био ОРФЕЈ у своју жену ЕУРИДИКУ,коју је после њене смрти тражио у подземном свету.Најокрутнији је био ПЛУТОН бог подземног света,царства мртвих кад је због своје заљубљености одвео са собом ПЕРСЕФОНУ.Најлукавији је био ОДИСЕЈ кад је смислио како да преваре Тројанце.Сизифовски посао је најтежи јер никад не престаје,гураш камен уз брдо а он ти се враћа назад.Танталове муке су биле веома тешке јер кад год би хтео да попије воде,вода би пресушила,воће је било пред њим али кад год би пружио руку оно би се измакло,а изнад главе му је висила стена и претила да ће да падне.

 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: