Почетак > III разред > Бајке из светске уметничке књижевности

Бајке из светске уметничке књижевности

Бајке уметничке, антологија

било које издање

. .

Прочитај Гримове бајке на мрежи: Jacob i Vilhelm Grim – Bajke

Прочитај Андерсенове бајке на мрежи: Hans Kristijan Andersen – Bajke

.

Бајка је посебна  књижевна врста код које се чудесно и натприродно испреплиће са реалним на такав начин да између стварног и измишљеног, природног и натприродног нема правих супротности. Присутно је одсуство психолошке карактеризације где су ликови устаљени, присутан је поларитет добра и зла и неспутана моћ маште и жеље над стварношћу. Бајка, да би била бајка мора имати једног лошег лика. То су обично але и змајеви. Чести су и бројеви 1, 3, 7, 9 и 12. У бајкама нема ни имена. Поука је увек јасна, кратка и директна.

У свету су најславније бајке Ханса Кристијана Андерсена, Оскара Вајлда и браће Грим.

Бајке браће Грим –

Ханс Кристијан Андерсен је био дански књижевник, познат као писац бајки. Паул Хазара га је назвао   краљем дечијих писаца следећим речима: „Андерсен је краљ јер нико попут њега није знао продрети у душу бића и ствари.“ Он је проширио тематику бајке, развијао народне мотиве (Дивљи лабуди), али и стварао оригиналне приче. Његове приче су блиставе, разумљиве, буде машту и лако могу занети дете, јер је он сам умео да машта, увиђа разна чудеса и размишља као деца. „Читав је свет пун чудеса, али ми смо на њих тако навикли да их називамо свакодневним стварим“ — изјавио је Андерсен.

Квалитет његових бајки је, између осталог, у томе што је уклопио поезију у причу, уносио је нове мотиве, писао богатим, лаким и лепршавим језиком, с пуно хумора испод којег се често могу наћи озбиљни, тужни, иронични мотиви из којих деца могу учити — „Оловни војник“, „Царево ново одело“, „Мала сирена“… Могло би се рећи да је његова биографија садржана у бајци „Ружно паче“. Андерсен је рекао: „Ништа не смета што се неко родио у пачијем гнезду, само кад се излегао из лабуђег јајета.“

Андерсенове бајке имају прекрасну особину која недостаје другим дечијим књижевницима. У њима оно што постоји у стварности добија изванредни поетички карактер, а ипак не плаше дечију машту свакаквим бауцима и тамним силама. Андерсен оживљава обичне ствари и ставља у покрет обичне неживе предмете. Код њега се оловни војник тужи на своју самоћу, цвеће се одаје веселом плесу, лан доживљава свакодневне преобразе док прелази у нити, платно, рубље, папир. Нема ни прича у којима се јављају натприродне више силе, и те без сумње иду у најслабије приче. Но, зато су дивне оне приче у којима нема уопште ничег фантастичног. Такве су нпр. „Царево ново одело“, „Девојчица са шибицама“, „Принцеза на зрну грашка“, „Сапутник“ и др.“

ЗАДАТАК

Наведи особине бајки. Зашто кажемо да бајке имају устаљен почетак? Који нестварни ликови се најчешће појављују у бајкама? Који нестварни лик је оставио највећи утисак на тебе и зашто? У свакој бајци постоје јунаци. Који јунак ти се највише свидео и које особине има? Од свих бајки које си прочитао, која ти се највише допала и зашто?

Advertisements
Категорије:III разред
  1. Милана Марјановић
    13. маја 2011. у 10:52

    Од свх бајки мени се допала „Снежана и седам патуљака“ зато што све животиње се окупљају око ње када запева. Мали људи који су јој око кућанства помагали су патуљци. Мени је било узбудљиво када је Снежану отровала зла вештица и када ју је пољубио млади принц. To ми је значило да је љубав јача од злобе.

  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: