Почетак > VI разред > Аутобиографија, Нушић

Аутобиографија, Нушић

Бранислав Нушић: Аутибиографија

Београд, Завод за уџбенике и наставна средства, 2005.

 .

Електронско издање, за читање на мрежи:

http://www.antikvarne-knjige.com/elektronskeknjige/detail-item_id-39#book 

или: Branislav Nusic – Autobiografija 

.

За сваку књигу најбитнији је њен писац. Писац ове књиге познати је комедиограф. Комедиограф није глумац који глуми у комичним ситуацијама, то је комичар. Комедиограф је писац који пише комедије, врсту драме са много хумора. Тај наш познати комедиограф написао је читав низ комедија, у којима је на комичан начин критиковао наше нарави и раскринкао многе ситуације у којима се наш човек налази и на одређен начин понаша. Писао је он и песме, једну љубавну и једну стиричну (комична песма која критикује људе и појаве). Како сам писац каже, због обе песме је патио. Због љубави знате шта значи патити, а због сатиричне песме доспео је у затвор јер је у њој критиковао и самог краља, који је владао у време Нушићевог живота. То је био разлог што Нушић више није писао песме – доносиле су му много бола, па је прешао на комедије. У комедијима је Нушић такође био критичан, али се људи много смеју комедијама, па су му лакше опраштали и то што их критикује. Био је врло успешан комедиограф, па је постао и директор једног позоришта.  Када је требало да, као директор позоришта, одобри постављање на сцену своје комедије Сумњиво лице, коју ћете ви читати као обавезну лектиру у 7. разреду, он ју је забранио. Шта мислите због чега? Није му се опет седело у затвору. Тако је он постао једини српски писац који је забранио самог себе, тј. своје дело. Необично и смешно, зар не?

Једнако необично и духовото је и Нушићевоа Аутобиографија. У њој Нушић пише о свом животу од рођења до женидбе. Иако је његова аутобиографија пуна хумора, не кажемо да је то комедија, јер није драма, него да је духовита и комична. Али, у њој је, ипак, све истинито, само испричано на шаљив начин. У њој се Нушић не подсмева и не критикује само друге, него се шали и на свој рачун. За тебе ће Аутобиографија бити посебно лепа и занимљова, али и поучна, у деловима где говори о свом школовању, јер ћеш имати прилику да упоредиш његов начин школовања и свој.

Обично нам све што је из прошлости школе прикажу као мрачно и строго. Нушић не чини то. Он нам и те строге и другачије навике приказује ведро. Ту ведрину појачавају и илустрације у књизи. Зато је овде илустратор други важан аутор књиге, а зове се Младен Анђелковић. Његове илустрације следе тон књиге: и поучне су и духовите, и нежне и смешне. Током читања обратите пажњу на илустрације и образложите колико оне одговарају тексту, колико добро илуструју аутобиграфску причу. Рецимо, уз последњу причу брак, илустратор је ставио илустрацију која имитира фотографију младе и младожење. Млада има сукњу на цветове, али и тапети на зиду иза њих, у позадини, имају исте такве цветове. Могли бисмо по илустрацији и по томе што је ту крај књиге да закључимо како су све Нушићеве невоље прошле и да му је, откако се оженио, све лепо као цвеће. Али, наш народ каже У браку ником не цветају руже, и ти цветови сада добијају сасвим другачије значење и поручују нешто друго. Тако је порука последње приче да ни брак није без невоља, али су оне, вероватно, другачије природе.

Твој задатак, након читања књиге, јесте да упоредиш начин школовања из времена кад је Нушић био дете и твоје данашње школовање. Боље него у уџбеницима историје и историјским читанкама сазнаћеш и описати како се  Нушић школовао, које предмете је имао и како су се они звали, какву наставну опрему су користили, како су се наставници опходили према ђацима, колико је школовање трајало, шта је било строго забрањено… Упореди та сазнања са својим школовањем, образалажући шта је, по твом мишљењу, било некада боље него данас, шта је данас боље, а шта је исто и данас и некада. Опишите и илустрације уз делове прича које наводите: колико су успешне и шта је на њима представљено.

 

Категорије:VI разред
  1. Михајло Кецман
    14. новембра 2012. у 15:04

    Једно сигурно знам на основу прочитаног одломка“Прва љубав“ у школама свих времена увек ће бити љубави.

  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: